Почиваш в България, не плащаш данъци


Всеки българин, който е прекарал ваканцията си в курорт, хотел или друго легитимно място за настаняване у нас за поне 6 дни, ще получи данъчно облекчение в края на годината.

Това каза за "Монитор" Иво Маринов, зам.-министър на икономиката, който отговаря за туризма.

Той поясни, че детайлите по идеята тепърва ще бъдат обсъждани и затова е рано да се каже дали данъчният бонус ще е различен за хората с и без деца.

Всеки българин, който е прекарал в родината ваканция в курорт, хотел или друго легитимно място за настаняване за поне шест последователни дни независимо от сезона, ще получи данъчно облекчение в края на годината. Това каза за "Монитор" Иво Маринов, зам.-министър на икономиката, който отговаря за туризма.

Той поясни, че детайлите по идеята тепърва ще бъдат обсъждани и затова е рано да се каже дали данъчният бонус ще е различен за хората с деца и за почиващите без хлапета край себе си. Целта е като цяло всички българи да бъдат стимулирани да почиват у нас и при това не само през уикенда, каквато традиция е вече утвърдена, а да изкарват по-продължително време в курортите. Тъй като хората ще доказват своята почивка чрез счетоводни документи, това ще помогне и за изваждането на сивия сектор на светло. Иначе казано, ако почивката е две седмици, но за нея не е издаден валиден документ, облекчения няма да се дават. В същото време семействата, които изкарват една ваканция през зимата и една през лятото и притежават платежен документ за това, ще бъдат облагодетелствани и за двете си отпуски.

Тепърва ще се мисли по въпроса кои услуги по време на почивката ще бъдат включени към разходите, за които ще се полага облекчение. Най-вероятно ще се вземе под внимание пакетната цена за настаняване, но няма да се зачитат харчове за барове, дискотеки и други забавления. От друга страна, много допълнителни занимания, които са свързани с подкрепа на допълнителни дейности в туризма, трябва да получат своето поощрение. Тенденцията за търсене на екологични места за настаняване се засилва не само по света, но и у нас.

Идеята за облекчения трябва да се отнася не само за българите, които решават да отдъхват в страната си, но и за местата за настаняване, които търсят модерни решения по отношение на целесъобразното използване на местните природни дадености и ресурси.

Според последния доклад на Световната туристическа организация за глобалните тенденции в търсенето на места за почивка излизането от икономическата криза ще постави началото на бум в търсенето на екологични места за туризъм. В това отношение страната ни е с огромен ресурс, който засега е непознат по света, категорични са представители на бранша.

Изцяло нов закон за туризма трябва да влезе в действие възможно най-бързо. Това заяви Иво Маринов и допълни, че за такъв от бранша апелират вече втора година.

Водили сме разговори със сдруженията, ще изчакаме, за да се преструктурира Държавната агенция по туризъм и да се влее в министерството, поясни Маринов.

Зам.-министърът допълни, че на първо място трябва да бъде изготвена концепцията за националния туризъм и после ще започне самото разписване на текстовете. Законът трябва да почива на постигната пълна яснота по отношение на районирането, трябва да бъде изяснена собствеността на редица туристически обекти, които сега са ничия отговорност, допълни зам.-министърът. За да е ефективен този закон, той трябва да стъпи на конкретно установени положения, за изясняването на които ще бъдат приложени и други закони. 

ЛИЯНА ПАНДЕЛИЕВА 

monitor.bg

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...