Запазено е каменно легло на куртизанка


През миналия археологически сезон бе открито древно каменно легло на куртизанка, в чиято стаичка се е влизало директно от улицата.

Специалистите извадиха на бял свят и глинен фалос, както и многобройни глинени фигурки и съдове. Предположенията им са, че откритията са част от духовен голям храм на древния Филипопол, който е продължение на разкрития богат аристократичен дом от подлез "Археологически". Според ръководителя на разкопките Жени Танкова вероятно на това място са живели знатни и богати римляни.


 "Засега проучванията са замразени. Изчаквахме строителите да довършат разрушаването на бетонните останки, за да продължим работа", каза ръководителят Танкова. Най-голямата атракция в бъдещия "Централ-Пловдив" ще е 55-метрова кула, която ще има два панорамни асансьора. Те ще отвеждат посетителите към висящ мост, който ще свърже многофункционалния комплекс със Стария Пловдив.

По още един обект в центъра на Пловдив работят археолозите. На ул. "Митрополит Панарет" 27, в подножието на Стария Пловдив се разкрива улица от римската епоха.
monitor.bg

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...