Тракийско селище, по-голямо от Перперикон, лежи под Глухите камъни край Любимец, смятат археолози..



Цяло тракийско селище е скрито под местността Глухите камъни до любимешкото село Малко Градище. Това твърдят видни наши археолози, които са проучвали района край историческата забележителност в Източните Родопи. Последните, които се опитват да докажат научно тази теза, са д-р Георги Нехризов и екипът му, информираха от Община Любимец.Те смятат, че ако успеят да сторят това, ще започне поетапното разкриване и търсене на древното селище, което е в пъти по-голямо от Перперикон.Според летописите някъде в този регион през първото хилядолетие преди Христа наистина е съществувал древен град - един от най-добре развитите в тази част на империята.Глухите камъни.Специалистите смятат, че скалният комплекс около Малко Градище е бил предпочетен и по друга причина. Той се намира на най-високия връх, от който се виждат и Арда, и Марица, а според древните вярвания такива места са по-близо до боговете и правят възможно общуването с тях. Именно заради това археолози смятат, че Глухите камъни е върховата част от мистериозното скално селище, съществувало в тази местност преди повече от 22 века.Още по-интересно е, че там има византийска църква, която обаче е срутена до основи и все още трудно може да се прецени от кой период е.

Работата там тепърва започва, но множество наши специалисти предричат, че в нея се крие нещо много голямо, а откритието ще взриви културната общественост в целия свят.Ако това се случи, освен историческа стойност откритието ще има и икономическа, тъй като ще доведе до съживяване на региона.Глухите камъниВ Малко градище от поколения се предава древна легенда. Според нея някъде в местността Глухите камъни имало гробница, в която бил положен именит тракийски владетел. Според тогавашните вярвания той бил погребан с цялата си посуда и “9 вола злато”. Пак според местни легенди въпросният владетел бил погребан навръх Никулден, а всяка година на тази дата златото заблестявало с пълната си красота, въпреки че било скрито в пещера около Глухите камъни.Според археолога д-р Георги Нехризов това е най-големият комплекс от скални ниши в Източни Родопи, които са може би над 200. Досегашните проучвания опровергават твърденията, че те са свързани със соларния култ, защото са обърнати във всички посоки.

Глухите камъни са свързани с култово-погребалните вярвания на траките. Самите скални ниши имат много сходен начин на изсичане. Доказателство за това е трапецовидната им форма, която се повтаря и в гробниците, разказа ученият. /haskovo.info

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...