Нови археологични разкрития на Перперикон

Новооткрити антични и средновековни надписи на Перперикон го определят като значителен търговски и стопански център в Източните Родопи през 4-5 век. Това съобщи  археологът проф. Николай Овчаров.

Надписите са първите открити епиграфски паметници от Перперикон. Сведенията за малоазийски и сирийски преселници в този регион на Тракия доказват силното развитие на икономическите контакти на града в рамките на Римската империя, посочи Овчаров. По думите му два от надписите са на латински език и датират 4-5 век. Те показват икономическото развитие на Перперикон през късноантичната епоха. Първият от надписите съдържа името на Юлиус Тейменос, име известно от Балканските провинции на Римската империя (особено от Дакия) още от 2-3 в. Това име е малоазийско или сирийско по произход и доказва, че лицето, оставило своя отпечатък в историята на Перперикон, е преселник от богатите римски провинции Памфилия или Сирия. Вторият надпис е надгробен и е поставен в памет на Наталис. Третият каменен надпис е значително по-късен и се датира от 16-17 в. Той е изписан с доста груби букви и е свързан с последния период от развитието на Перперикон. В него се разчита името "КОЗМА". Този текст според експертите може да се свърже с едно сведение в турски регистър от 1627 г., откъдето става ясно, че след загиването на крепостта в края на 14-ти в. в подножието й продължава да съществува християнско селище. Откритият надпис явно е свързан с последните жители на християнския Перперикон, посочи Николай Овчаров.

Надписите са открити при обход на разкрити части от римски път и ковашка работилница, датирани в 4-5 в. През последните дни е намерен и оловен печат от края на 11-ти век. На него е изписано името на видния византийски сановник проедър Муселий Бакуриани. Според изследване той вероятно е син на прочутия основател на Бачковския манастир Григорий Бакуриани. От Типика на създадената обител се разбира, че известната грузинска фамилия е притежавала обширни имоти в Ахридос (Източните Родопи). Не е изключено Муселий Бакуриани да е бил един от управителите на средновековния Перперикон през 11-ти в., посочи Овчаров./horizont.bnr.bg

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...