Летните приходи в туризма намаляха с 12 до 30%..


"10-15% спад, 20% спад, 30% спад". Такива бяха преобладаващите прогнози на хотелиери и туроператори за броя на туристите малко преди началото на летния сезон. Имаше известен брой оптимисти, които очакваха сезонът да се движи около миналогодишните нива, както и противоположни мнения за изключителен срив, фалити, продажби и дори събаряне на хотели.

Сега, когато най-силните месеци за морския туризъм в България приключиха, повечето представители на сектора признават, че сезонът е бил много напрегнат, а туризмът регистрира загуби. Очакванията са, че следващата година няма да бъде по-лека от тази.

Спадът на приходите изпревари този на туристите

"Кризата определено се усети и през тази година имаше по-малко туристи", коментира председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. По нейна информация гостите на хотелите са били с 10-12% по-малко спрямо лято '08, а приходите от туризъм са намалели с повече от 30%. Картината не е по-различна и в другия голям курорт на Черноморието - Златни пясъци. "В общи линии спадът на туристите е в рамките на 10-15%, но намалението на постъпленията е по-голямо, около 20-25 на сто", обобщи председателят на Съюза на собствениците в Златни пясъци Георги Щерев. За около 12% спад и в броя на туристите, и в приходите съобщават от Албена.

"Сезонът беше слаб предвид ситуацията, но не екстремно слаб, както предричаха някои колеги", каза представителят на туроператора ТУИ за България Валентин Йосифов. По негова информация най-сериозно са намалели туристите от Великобритания и скандинавските страни - с повече от 30%. Германският пазар, от който идват най-много туристи в страната, също е регистрирал спад. "Оптимизмът, че ще компенсираме постепенно намалението на немския пазар, не се сбъдна, тъй като конкурентите се активизираха", каза още Йосифов (виж текста по-долу). Сравнително добро е положението на по-малките пазари като Белгия, Холандия и Австрия, където се запазват миналогодишните нива, коментира той.

По данни на хотелиери в Слънчев бряг не е имало спад на гостите от Румъния и България, като някои отчитат и увеличение на българските туристи. Националният статистически институт отчита 5.8% намаление на посещенията на чужденци в България до края на юли в сравнение с миналата година. Статистиката обаче отчита всички пътувания, включително и транзитно преминалите през страната чужденци.

Резервации в 12 без 5 в къс сезон

През това лято туризмът се ръководеше от записванията в последната минута. По данни на туроператори, ако досега делът на last minute е бил около 10-15% от продажбите през 2008 г., то през тази вече достига 30-40, дори и до 50% за някои хотели. Основна причина за това е, че голяма част от хората решаваха в последния момент кога и къде ще почиват, изхождайки от несигурността за собственото си финансово състояние. Отделно намаленията за записвания в последната минута достигаха до 20-25% от цената, което беше и сериозен стимул да се изчаква с резервациите.

Тази ситуация създаде несигурност както за туроператорите, така и за хотелите и допринесе за намалението на приходите в сектора. "През тази година работихме главно на специални оферти", каза търговският директор на Албена Маргита Тодорова. Отстъпките в цените и предлагането на различни екстри към пакетите е била и формулата за хотелиерите в Слънчев бряг, Златни пясъци и по-малките курорти.

"Другият сериозен проблем през сезона е, че летните програми започнаха по-късно и ще приключат по-рано от обичайното", коментира Венцислав Танчев, представител на туроператора "Алтурс" за България. Според него освен кризата за тази ситуация имат вина и хотелиерите, които, като не постигнат определен обем от гости, предпочитат да затварят хотела. "Така, ако иска да остане до по-късно, туристът е принуден да се премести на друго място и следващата година ще дойде през август", обяснява Танчев.

Според повечето туроператори все още хотелите в България имат проблеми с обслужването, което е и другата важна причина за намалението на гостите по хотелите./dnevnik.bg

Няма коментари:

Авто Травел


Hotels,Holidays,Tickets...

.