Планират нови екопътеки във Варненско..


Изграждането на нови екопътеки с финансиране по проект замислят варненските представители на Черноморска мрежа на неправителствените организации (ЧМНПО), съобщи varna24.bg.
При обединение на организации от най-малко три черноморски държави по проекта ще бъде финансирано маркирането на пътеки в природни паркове.
От Черноморската мрежа вече са набелязали природен парк "Калиакра", където би могъл да бъде един от маршрутите. Разговаряно е и с парковата дирекция, откъдето взели идеята присърце. Екопътеки в последствие могат да се появят и в резерват "Камчия".

Интерес да се обединят за реализацията на проекта вече имало и от други черноморски държави. Освен България в него ще се включат Румъния, Грузия и Украйна.

Принципно съгласие за реазлизацията на екопътеките са дали и от местната екоинспекция. Държавното ведомство няма да се включва в проекта, но трябва да бъде уведомено, тъй като пътеките засягат зони, които са под някакъв вид защита, обясни координаторът на ЧМНПО Ема Гилева.

Природен парк "Калиакра", например, е строг резерват и за да поставим там табела с информация за флората и фауната в местността трябва да искаме разрешение дори от Министерството на околната среда и водите, уточни Гилева.

varna24.bg

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...