"Туризмът - тържество на разнообразието" - мотото на Международния ден на туризма..


Международният ден на туризма тази година преминава под мотото "Туризмът - тържество на разнообразието". Идеята е да се акцентира върху най-човешката страна на тази световна индустрия - нейната способност да сближава хората и да укрепва взаимното разбирателство. Една от централните роли в този процес заемат екскурзоводите.

България остава твърде непозната за чуждестранните туристи, макар че се намира в Европа. Това са установили в дългогодишната си практика експертите от Съюза на екскурзоводите в България. Често им се налага да преодоляват натрупани пропагандни клишета - например, че страната ни е изостанала, дива и неплодородна. Но пък точно затова са горди, когато успеят да преобърнат негативните представи.

Освен че трябва да знаят перфектно поне по два чужди езика, да бъдат съобразителни и дипломатични, понякога екскурзоводите трябва да отговарят на най-невероятни въпроси.

Атанас Атанасов, екскурзовод: "На излизане един от туристите ми се извинява на изхода и ми казва - беше отдавна, когато ходих на уроци по вероучение, но можете ли да ми припомните все пак Христос защо е бил разпънат? И тогава трябваше от изхода на катедралата до отворения автобус да му обясня и основите на вярата, но това е в реда на нещата, ние сме свикнали."

За някои от пътуванията, когато самите гости са специалисти, се подготвяме като за изпит, признават екскурзоводите. В други случаи са нужни изключително бързи реакции. Заедно със своите туристи Елка Цветанова е изживяла наводнение в Етъра.

Елка Цветанова, екскурзовод: "Обадих се на полицията да помогне, и когато нещата се успокоиха, почерпих ги по един облак и им изпях песента на Едит Пиаф: "За нищо не съжалявам".

Ролята на гида се оказва още по-значима, като се има предвид, че над 60 на сто от чуждестранните гости не владеят друг език освен родния. Вероятно затова наричат екскурзоводите още дипломати на добра воля.

Автор: Бистра Варнева, Варна

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...