Статистиката е категорична – селският туризъм в България набира скорост..


Селският туризъм в България набира сериозна скорост и според данните за тази година ръстът е от 20 процента. На първо място обаче трябва да се отбележи, че и условията в този вид туристически обекти се подобряват с всяка изминала година.

Представата за схлупената къщичка на село, в която ще трябва да почиваме, вече отстъпи място на красивата и уютна селска къща в Добринище или Рибарица. Населените места естествено са примерни, тъй като комфортна селска къща може да се открие още и в Чепеларе и Берковица. Предпочитан район за спокойна почивка от този тип са и Северното Черноморие и малките планински селца. Най-силно развитите райони за селски туризъм в България са Централна Стара планина, Пиринско и Родопите. Основният поток от туристи са българите, като чужденците са едва 5 процента.

Собствениците отчитат стопроцентов ръст в настаняването в селски къщи през последните три години. Има дори и информация, че през миналата година търсенето е надвишило предлагането. Това е и причината за появата на нови обекти. Така например вече можете да отсядате в селска къща в Берковица или селска къща в Чепеларе, докато преди години това не бе така. Статистиката показва, че избралите да почиват в селска къща, остават там по около пет последователни дни. Може да се каже, че за мнозина наемането на селска къща в Добринище за почивните дни вече е традиция. Сред най-често наемащите този вид туристически обекти са хората, които имат малки деца. Тук обаче има и едно изискване от страна на туристите – наличието на обособени и обезопасени зони за игра на хлапетата. Това е и причината много от собствениците да създават детски зони, изградени в повечето случаи от естествени материали.

И при този туризъм обаче все още има сериозни проблеми, като най-зле е положението с трагичното състояние на инфраструктурата.

turizam.samo.bg




Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...