Учени обявиха, че са открили кога е започнал строежът на Голямата пирамида..


Съвременно изследване претендира, че е установена точната дата на започването на строежа на Голямата пирамида в Гиза, Египет, съобщава статия на Андрю Босон в "Нешънъл джиографик". Според резултатите датата на това събитие е 23.08.2470 година преди новата ера. Проучването, обаче, не е прието безрезервно и към него има някои скептични забележки. То е направено от екип египетски изследователи, които са базирали изчисленията си на историческите наблюдения върху появата на звездата Сотис, известна днес като Сириус.

Всяка година около времето на годишното прииждане на река Нил, Сотис изгрява на ранното утринно небе след дълго отсъствие. "Появата на тази звезда маркира началото на приливния период на Нил" - каза ръководителят на екипа Абдел-Халим Нур Ел-Дин, бивш шеф на египетския Върховен съвет по останките от древността. По думите му "през цялата си история египтяните са започвали строителството на главните си сгради, гробници и храмове в началото на приливния период - благоприятно време, в което водите на Великата река донасят плодородната почва, поддържаща живота на региона".

Допълнителен факт е, че фараоните са стартирали строежа на гробниците при започване на управлението си. Хуфу (Хеопс), фараонът, който се смята за погребан в Голямата пирамида, е дошъл на власт през 2 470 година преди новата ера, казват Ел - Дин и колегите му. Знаейки това, учените сравнили съвременния календар, египетския календар и цикълът на звездата Сотис (Сириус), за да открият точно в кой ден се е показала тя през въпросната година. В резултат те достигнаха до извода, че звездата е наблюдавана от 17 до 19 юли, а приливният период е започнал 35 дни по0късно - на 23-ти август. Тогава, според традицията, е започнал и строежът на пирамидата.

Марк Хемъргрен, астроном от "Адлър планетериъм" в Чикаго, одобри идеята да се проследи движението на Сириус, за да се направи възстановка на годишните приливи на Нил. "Това се случава по едно и също време през всяка слънчева година - поясни той - кореспондира със сезонните изменения и осигурява надеждна фиксирана дата". Той приема и изчисленията на Ел-Дин, извършени въз основа на данни от други учени за изгряването на звездата през вековете, но предупреди, че има и уловка: атмосферните условия могат да окажат силно влияние върху това кога през годината за първи път Сотис ще може да се вижда.

Генералният директор на органа, отговарящ за старините в Гиза, Махмуд Афифи, изрази и известни резерви относно точното определяне на началното година на управлението на Хеопс. Проблемът е, че древноегипетската хронология се пренастройва и започва от нулата в началото на властването на всеки нов фараон. Това силно затруднява съпоставянето на годините от западноевропейския календар с датите на историческите събития в Древен Египет. Нещата стават още по-объркани поради грешките в изброяването и последователността на египетските владетели. Летописците често са имали политически мотив да правят умишлени изменения. Така, например, някои мразени фараони са пропускани, а това би променило датата на идване на власт на всеки следващ фараон. Много учени спорят за датата на възцаряване на Хуфу (Хеопс), като някои я изтеглят до цели 139 години преди определената от екипа на Ел-Дин. В допълнение, каза Афифи, подготовката на строежа сигурно е била много продължителна и може да се е проточила и след края на първата година от управлението на Хуфу.

Афифи припомни, че все още страшно много аспекти около построяването на Голямата пирамида остават забулени в мистерия: "Не знаем, например, защо Хуфу е избрал платото Гиза за своята гробница, след като баща му е погребан в Дашур, на около 30 километра разстояние. Около Голямата пирамида се роят много теории, защото тя е последното оцеляло от древните чудеса на света".

tvevropa.com

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...