Божествено безмълвие-Манастирският комплекс Свети архангел Михаил


Само на 22 км от Русе се намира Манастирският комплекс Свети архангел Михаил. Ако отдадете скъпоценното си време за почивка на това дивно кътче – духовно средище по време на Второто българско царство, ще видите една българска светиня и ще измиете от душата си светската суетня.


Манастирският комплекс Свети архангел Михаил и природата на парк Русенски Лом сякаш са се слели в едно цяло, съхранило духа на исихастите, живели тук преди векове. Архитектурният резерват включва около 20 средновековни църкви, параклиси и килии, като са открити следи за повече от 300 помещения в многобройните пещери на тукашните скали.


За основател на манастира се смята монахът Йоаким - първият български патриарх на Второто българско царство (XII - XIV век).


Манастирският комплекс Свети архангел Михаил е тясно свързан с българската история и владетели. Негов ктитор е бил цар Иван Асен II (1218-1241 г.). Това се разбира от портрета му в Затрупаната църква, където държи в ръцете си умален модел на храма. Предполага се, че тук е гробът на оттеглилия се през 1280 година цар Георги Тертер I (1280-1292 г). Дарител е бил и цар Иван Александър I (1331-1371 г.), изрисуван заедно с първата си съпруга Теодора на стената на най-запазената църква днес – Света Богородица.


Поради значимостта на живописта в нея манастирът се намира под закрилата на ЮНЕСКО. Исихазмът или безмълвието, проповядвано през XIV век от монасите по тези земи, е мистико-аскетично учение, според което при усилена молитва вярващият може да види излъчваната от Бога нетленна светлина.


По данни на изследователите, близо 80 монаси исихасти са живели в аскетизъм и отшелничество в пещери в скалите на Поломието.


В момента за посещение е отворена единствено църквата Света Богородица, като се очаква консервиране на стенописите в останалите запазени църкви и отварянето им за посещение.


Съветваме ви да се възползвате от все още хубавото време и да посетите манастира, който освен всичко се намира и в Природен резерват Русенски Лом.


Тук природата е по-мощна от няколко ядрени бомби и пролетно време всичко разцъфва и се разлиства за броени дни, споделя с любов Тодор, екскурзовод в комплекса.


И наистина – докато се разхождате по зелените пътеки, над които се извисяват красивите скали, ще дишате свеж въздух и ще чувате единствено птичи гласове, живеещи тук. Многоцветни водни кончета ще прелитат над главите ви, без да се смущават от вас, а сърцето ви ще усеща, че природата сама търси хармония с вас... А когато спрете под плачещата върба в почуда дали не е заваляло въпреки слънцето, ще продължите не само охладени от сълзите й, но и завърнали се към първичната си същност. В този момент едва ли ще се питате що за хора са тези монаси исихастите, избрали за свой дом на земята това чудно място – Поломието, където безмълвието най-сладко разказва за Божието творение.


Тук „острите шумове изчезват и всичко зазвучава по-отчетливо, но не натрапващо се", пише и Стоян Йорданов в книгата си „Скалният масив „Свети архангел Михаил" при село Иваново". Сетивата се изострят, а невидимото присъствие на тайнственото и вечното става почти осезаемо.


Природен парк Русенски Лом сякаш е една малка „планина", сгушена под плодородната Дунавска равнина, където може да чуете песните на 172 вида пернати. Запалените орнитолози идват тук, за да видят редки птици като малкия египетски лешояд, скалния орел и черния щъркел, специално за който е създадена естествена среда. Той е и символът на Природен парк Русенски Лом. Докато се разхождате, може да се натъкнете и на двойка ухажващи се фазани. Ако имате късмет и сте достатъчно тихи, ще се насладите на любовната им игра – ще видите как мъжкарят, това наперено божие творение, използва красотата си, за да буди всеобща възхита...

Текст и снимки: Миглена Ходжева

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...