Разкош и екзотика в Тунис...


В студените дни на зимата всеки от нас повече от всякога мечтае за такова преживяване, което да раздвижи кръвта! Истинско приключение ще преживеете в една изключителна страна, която едновременно съчетава френска изтънченост и арабски разкош – Тунис.


Пиратското минало на африканската страна са превърнали Тунис в една от най-свободните и разкрепостени мюсюлмански държави. Ще ви посрещнат с неподправено гостоприемство, като същевременно ще се насладите на изящен лукс.


Тръгнете ли да се разхождате в старата част на столицата Тунис – Медината –местната атмосфера ще ви плени изведнъж и завинаги. Когато стигнете Източния пазар, не прибързвайте със сувенирите. Тук пазарлъкът е задължителен и ако не се включите в тази игра, само ще изгубите – не само ще платите повече, но и няма да усетите от удоволствието на ловката игра на думи.


Все пак пак, за да не се лутате, типични туниски сувенири са Пустинната роза, която представлява естествено образование от вкаменен пясък с формата на роза; металните и керамичните чинии с мотиви от пустинята, изделията от камилска кожа; шеш – берберският шал, който се увива около главата, и задължително шиша – наргилето.


Нощен живот до сутринта, авантюристични преживявания и истинска почивка ви обещава още Тунис. Особено вълнуващата част от почивката тук е посещението на Туниска вечер, която се провежда във фолклорния център Балун. Програмата предлага ездачески номера, игри с огън и ножове, ориенталски и бедуински танци и забавни номера, в които участва и публиката.


В близост до столицата се намират руините на Картаген – главният съперник на Древен Рим в Западното Средиземноморие. Разходката до него е задължителна за всеки гост на Тунис.


Стъпили в Тунис, търсачите на силни усещания никога не подминават най-голямата пустиня в света – Сахара. Обикновено се организират двудневни пътувания през пустинята с преспиване край някой красив оазисен град. Първата спирка е в Сиди Бу Саид, градът музей, който се намира под открито небе. Ще видите типичните бели къщи със сини покриви и старинни врати, автентични занаяти и традиционен бит. Следва посещение на Ел Джем, където се намира вторият по големина колизеум в света.


През вратата на пустинята – красивия град – оазис Дуз, ще навлезете дълбоко в Сахара. Върху гърба на камили, ще минете през бедуински селища, а с джипове ще прекосите сухото солено езеро Джерид. По пътя за град Габез пък ще се насладите на лунния пейзаж, на който са снимани Междузвездни войни.


Най-популярните курорти в Тунис са в Хамаммет, Сусс, Табарка, Монастир, Махдиа, на островите Джерба и Керкенна. Пустинната перла е Тозур.


За влюбените и романтиците безспорно е остров Керкенна, забранен за автомобили. Тук морето е толкова тихо, че хоризонтът се размива и видима граница между вода и небе не съществува.


Няма начин да не ви допадне и туниската кухня, която достойно може да се мери с нашата по вкус и аромат. Най-големите специалитети, разбира се, се приготвят от риба. Но на тези, които не обичат морската храна, препоръчваме ястията от агнешко и пилешко, в съчетание със сочни зеленчуци. Също като у нас, и тук се пие местна ракия, приготвена от зрели смокини, и вино от сортовете шираз, каберне-совиньон, юни блан и блан дьо блан. Всяка вечеря задължително приключва с наргиле и чаша силно арабско кафе.

travel.bg

1 коментар:

почивка тунис каза...

Съгласна съм, че стъпили в Тунис, търсачите на силни усещания никога не подминават най-голямата пустиня в света – Сахара. Обикновено се организират двудневни пътувания през пустинята с преспиване край някой красив оазисен град.След няколко години може би и на това ще се подложа, но трябва да се мотивирам още. Хубаво е да се види и Сиди Бу Саид, градът музей, който се намира под открито небе. Красиви бели къщи,които са със сини покриви и старинни врати, автентични занаяти и традиционен бит. Малка приказка, толкова романтична и спокойна.


Hotels,Holidays,Tickets...