Хижа Ледницата – райско местенце за нощувка в Родопите..


На час и половина път от родопското село Гела се намира едно от най-красивите места, в които можете да нощувате, ако искате да прекарате една или повече вечери в едно от райските кътчета на България. На висок склон, обгърнат от вековни гори, сред красива природа, тишина, спокойствие и чист планински въздух е разположена хижа Ледницата. А, в случай, че ви трябва малко по-точно описание на местността, в която се намира хижа Ледницата, то ориентирът е местност Кикеза. За тези, които не са наясно – в подножието на Мурсалския рид на Западните Родопи в западна посока от село Гела. Надморсакта височина, на която е разположена хижа Ледницата е 1665 метра.

Хижа Ледницата е масивна двуетажна сграда. В нея могат да отседнат за ден, два или колкото си пожелаят максимум 72 човека. Те ще бъдат разпределени в стаи с по две, четири, шест и повече легла. На всеки от етажите има санитарни възли и обща баня. Пределно ясно е, но все пак ще го кажем – сградата на хижа Ледницата е водоснабдена и електрифицирана, а през зимата се отоплява по възможно най-добрият начин – с печки на твърдо гориво. И, ако се чудите къде точно ще хапвате докато сте в хижа Ледницата, то отговорът е, че хижата разполага със сезонен ресторант, има и лавка. На разположение на почиващите са естествено и телевизор, забавни игри, музикални инструменти, библиотека. Местността Кикеза, в която се намира хижа Ледницата предоставя добри условия за спорт и туризъм: през зимата се образуват ски-писти, а през лятото теренът е подходящ за организирането на къмпинги.

До хижата се стига от село Гела по почвен път само при сухо време. До хижа Ледницата може да се стигне още и от: село Широка лъка – 1 час по маркирана пътека през село Гела. Асфалтов път /7 км./ свързва село Широка лъка със село Гела. От там до хижата пешеходния преход е 1,30 ч.

Наблизо могат да се посетят пещерата Ледницата /

неблагоустроена/ – на 30 минути от хижата, село Гела – 1,30 ч., село Мугла – 2 ч., връх Широколъшки снежник /2188 м./ – 2 ч., село Широка Лъка – 3 ч.

turizam.samo.bg

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...