Бедни туристи в България – ще ги имаме поне до 2016 г...


Ако някой си е мислел, че спадът в туризма, който се наблюдава у нас ще продължи още няколко години, ще бъде много разочарован. Анализ на Световния съвет по туризъм хвърли в смут родните хотелиери, като обяви резултатите от проучване според, което в родните курорти ще продължат да идват бедни туристи поне до 2016 г. Очаква се умерено развитие на туристическите услуги, като по този показател сме наредени на 105-то място. А за наше най-голямо съжаление Румъния, Гърция, Турция и Хърватия са на доста по-предни позиции от нас. И тъй като живеем във време на световна финансова криза, то очакванията са за задълбочаване на недостига на кадри в туристическия бранш. Прогнозите са, че до 2016 г. ще има намаление до около 370 хил. души. Дефицитът на обслужващ персонал ще е изключително голям. От посочените данни става ясно, че България заедно с Румъния ще продължава да посреща най-бедните туристи в региона. Единствената радостна новина е, че се очаква броят на чужденците по родното Черноморие да се удвои до 12 000 000. Това обаче в никакъв случаи няма да доведе до повишение на приходите в сектора. И, ако в момента туристите, които идват на почивка у нас, харчат средно по около 310 долара, след 10 години се предполага, че тази сума ще е 460 долара. В това отношение България ще остане далеч зад Гърция, Турция, Кипър и дори Албания.

Изводите от целия доклад са, че структурата на българския туристически продукт ще продължи да се влошава. А това, че в курортите у нас вече има доста добри хотели с четири или пет звезди не означава нищо, категорични са международните експерти. Единственият шанс да привлечем платежоспособни туристи е да се изготвят специални програми, задължително обвързани и с културно-историческото ни наследство. Като такива се посочват селският, екологичният и SPA туризмът.

Световния съвет по туризма смята, че инвестициите в туристическия сектор в България до 2016 г. ще нараснат двойно спрямо прогнозираните за тази година 868 млн. долара – до 1,8 млрд. долара. Те ще заемат между 14% и 17% от общите инвестиции в страната. Предвижда се и двойно увеличение на разходите на държавата за сектора – от сегашните 119,9 млн. долара до 241,4 млн. след десет години.

Няма коментари:

Авто Травел


Hotels,Holidays,Tickets...

.