Скално светилище в Странджа посрещало лятното слънцестоене 3 хиляди години преди Христа

focus-news.net

Малко Търново. Уникално тракийско светилище – комплекс от врязани в скалите каменни кръгове се намира между Малко Търново и Царево, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Известно като „Камъкът” или „Провиралото”, светилището представлява различни по големина изпъкнали или вдлъбнати каменни кръгове и басейнчета в скалата. Част от него е природен феномен – висок камък с формата на гъба, на чийто връх има басейниче, а в подножието му – процеп, известен като „Провиралото”. Вярващите идват тук, за да преминат през него и да се пречистят от греховете. Посетителите вярват, че който успее да премине през процепа, ще си гарантира здраве и щастие през годината, разказа Катя Иванова от Малко Търново.

По думите на траколога проф. Валерия Фол - скалното светилище е свързано с култа към Великата Богиня майка и сина й - Бога – Слънце. Вярва се, че на това място древните траки са извършвали ритуали и жертвоприношения. За възлиянията във вдълбаните в скалата басейнчета при тях са се използвали дъждовната вода, вино, мед и мляко.

Археоастрономически изследвания показват, че още 3 хиляди години преди Христа на това място е наблюдаван изгревът на Бога – Слънце по време на лятното слънцестоене (дн. Еньовден), и са извършвани ритуали – част от орфическата философска и религиозна система.
Денка КАЦАРСКА

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...