Сребърна аграфа – украсена сребърна тока от 4-5 век и Бронзов кръст с мощи от светец са намерени на Перперикон !


Сребърна аграфа и Бронзов кръст с мощи от светец са намерени на Перперикон !

София. Сребърна аграфа – украсена сребърна тока от 4-5 век и Бронзов кръст с мощи от светец са намерени на Перперикон в последните дни на месец септември.

Откритията бяха представени по време на пресконференция от археологът проф. Николай Овчаров, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Проф. Овчаров заяви, че този кръст с изображение на Христос от едната страна, а от другата страна Богородица ще бъде предаден на отец Боян Саръев.

При нас на тези скални светилища е датирането им. Това потвърдиха и думите на нашите експерти доц. Красимир Лещаков – Перперикон е най-голямото светилище обхващало е 12 кв. км.

Д-р Здравко Димитров заяви, че на Перперикон вече има данни за късножелязната епоха – ІІІ, ІV, V и VІ век и целият западен сектор на акропола е вече напълно проучен. Стандартно римско градоустройство – градът е факт още през ІV век и се развива много серизно. За това, че Перперикон е бил един от най-древните скални градове говорят и първите имена Наталис и Юлиос Тейменус.

Николай Овчаров заяви, че изграждането на посетителски центрове и музей ще стане със средства по програма ФАР. Програмата е тригодишна. По думите му тя е в тези 220 млн. лв., които са били блокирани от държавата. Но с решение на Министерски съвет първите 10% са били отпуснати.
В момента разкритите артефакти от Перперикон се съхраняват в постоянна експозиция в музея в Кърджали. Проф. Николай Овчаров заяви, че съвместно с Гърция ще кандидатстват съвместно не по предприсъединителните програми за европейско финансиране с гръцкия град – Димотика, който също е скален град, за да бъдат заедно разработени и заедно социализирани. Перперикон е била една от най-мощните цитадели, като в източната част археолозите са открили нова кула. По време на войната 1343 година при обсадата на Византия стената е пострадала – кулата е направена на бързо – в случая трябвало да бъде направена много бързо, защото в 1361 година емирът Орхан обсажда Перперикон и крепостта пада, обясни археологът.
Десислава АНТОВА

Фокус

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...