Непал - покривът на света

Непал е разположен в Азия, в югоизточната част от индийския субконтинент. Граничи с две страни – Китай на североизток и Индия на югозапад. Заема площ от 147 181кв.км. и има население от около 28 300 000 души. Столицата на страната е Катманду.

Това е най-големият град в Непал с население от около 1 600 000 души (цялата градска агломерация). Градът е разположен в garden of monastry in nepal himalayasкотловина на приблизително 1400м надморска височина.

Най-интересното на тази малка азиатска страна несъмнено е специфичното и географско положение. Непал е световно известен като „покривът на света”. Това е най-планинската страна на планетата. На границата с Китай можете да откриете най-високия връх на Земята – Монт Еверест. Това творение на природата се издига на височина 8848м. Много хора са загубили живота си в опит да изкачат. Освен Еверест, в Непал ще откриете много върхове the culture of nepal is eccentric and interesting to people from all over the worldс височина 7 – 8 000 души. Някои от тях са Кангченджунга (8586м) (на границата с индия), Даулагири (8167м), Аннапурна (8091м), Апи (7132м) и др.

Хималаите са се формирали при сблъскването на азиатската плоча и индийския субконтинент. При сблъскването на двете плочи едната се подпъхва под другата и по тази причина в тази част на света ще видите много върхове над 8000м. Хималаите несъмнено са най-впечатляващата планинска верига на планетата.

Климата на Непал. Непал е разположен в тропичния климатичен пояс. Това означава, че климата би трябвало да е топъл през цялата година. Но в този случай релефа се оказва решаващ климатообразуващ фактор. В действителност, в южната, по-ниска част от страната, близо до индийската граница, наистина ще откриете типичен тропичен климат, с високи температури, висока влажност и значителни валежи. В столицата Катманду климата е тропичен планински. Температурите варират от 18 °C през януари и 30 °C през май. Само през декември, януари the nature of nepal is amazingи февруари kathmandu the capital of nepalтемпературите са под 20 °C. За сметка на този факт, нощните температури могат да бъдат много ниски. Могат да достигнат 20 °C през юли и август, но също така и 2 °C през януари, особено в ясни и безоблачни нощи. По-голямата част от валежите падат през летните месеци, особено през юли и август. В по-високите части на планините климата е полярен, а температурите са отрицателни през цялата година. Снежната покривка е постоянна, а снежните бури са внезапни и непредвидими.

Природното богатство на Непал се опазва в множество Национални паркове и други защитени територии. Непал е една от страните, които предлагат отлични природни дадености за практикуване на екотуризъм. Националните паркове на територията на тази държава са:

-          Национален парк Лангтанг

-          Национален парк Сагармата

-          Национален парк Макалу Барун

-          Национален парк Каптад

-          Национален парк Бардия

-          Национален парк Рара

-          Национален парк Шей – Фоксундо

-          Национален парк Читуан

kathmandu capital of nepalhimalaya view from air planeПоследният е най-стар от  всички и представлява най-голяма туристическа атракция. Площа на Читуан е 932кв.км. Едно от нещата, които човек в никакъв случай не трябва да пропуска ако има шанса да посети Непал е долината на река Кали Гандак. Реката преминавала по тези места дълго преди Хималаите да придобият днешният си вид. С течение на милиони години, младонагънатата планинска верига постепенно се издигнала до над 8000 метра. В същото време реката протича „само” на около 3600 метра надморска височина. В продължение на милиони години планината се е издигала, а реката се е врязвала все по-надълбоко и днес това е най-дълбокият каньон на планетата – приблизителната му дълбочина е 4400 метра.

Природата на Непал е много красива и пленителна. По тази причина, страната силно залага на развитието на туризма. Интересни за посетителите са не само високите планини, но и дъждовните тропически гори в южните части на страната. Тези джунгли са дом на тигри, азиатски слонове, изключително рядко срещания азиатски носорог, леопарди, мечки, сърни, елени и други. Топлите и вечнозелени гори притежават огромно разнообразие от тропически птици, земноводни, влечуги и насекоми.

Растителноста на страната е много разнообразна. Тук ще откриете повече от 6500 вида дървета, цветя, храсти, билки и други. Една от основните причини за shoping street in nepalогромното видово разнообразие, е наличието nepal sunset on the river bankна различни климатични пояси, което се обуславя от големите разлики в надморската височина. От долу на горе се сменят тропичен, субтропичен, умерен,субполярен и полярен климат на една и съща географска ширина.

Икономика. Непал е развиваща се страна с нисък жизнен стандарт. Над 30% от населението гладува. 90% от активното население на страната се препитава със селско стопанство. Водещо при животновъдството е отглеждането на якове, а при растениевъдството – захарна тръстика, картофи, билки. Освен селското стопанство, в Непал се развива също и текстилната промишленост. Страната произвежда и килими, които се изнасят в чужбина. За бъдещото си икономическо развитие, Непал разчита главно на развитието на туризма. Годишно се посещава от над половин милион туристи, като тенденцията е този брой да нараства.

touristmaker.com

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...