Още една недоразвита планета в Слънчевата система..

hicomm.bg

Последните наблюдение, проведени с орбиталния телескоп Хъбъл, са позволили да се установи, че астероидът 2 Pallas, който има диаметър 265 км., може да бъде определен като протопланета - т.е. планета, която не е развита до край. Това става ясно от нова статия, публикувана в сп. Science.

Новите проучвания са позволили да се изчисли плътността на 2 Pallas, която достига 2400 кг. на кубичен метър. Освен това учените са успели да установят, че отражаващата способност на повърхността на астероида е различна в зависимост от регионите.

Тези данни показват, че обектът представлява не просто една летяща скала, а сложна структура, която може би е минала през различни вътрешни изменения в хора на своята еволюция. Предполага се дори, че на нея съществуват и своеобразни мини - океани.

2 Pallas е открит през 1802 г. Небесното тяло се намира в Главния астероиден пояс между планетите Марс и Юпитер и е вече третия обект от типа протопланета, който кръжи там. Припомняме, че другите две подобни тела са Церера и Веста.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...