Андрей Ковачев: Необходимо е сриване на незаконните хотелски комплекси в България ..

focus-news.net

София. Комплексът „Перла” може би ще бъде началото на сриването на незаконни хотелски комплекси в България. Имайте предвид, че цялото застрояване около Созопол, Несебър, Слънчев бряг и други, е незаконно, защото противоречи на устройствените норми на българското Черноморие.

Това каза за Агенция „Фокус” Андрей Ковачев от партия „Зелените”. Ковачев посочи, че в Наредба 7 за устройство на територията има изрична норма, че легловата база в крайбрежните части не може да надхвърля капацитета на чистата плажна ивица, което се изчислява на 8 кв.м. на човек. Това е изрична норма, която се нарушава.
Във връзка с предупрежденията на Европейската комисия, Ковачев посочи, че очаква от новият министър на околната среда и водите Нона Караджова да отмени решението на директора на РИОСВ Бургас преди една година, с което той е одобрил строителството по проекта, наречен „Ривърсайд вилидж”.
„Това е същият строежът, заради който хората лягаха пред багерите 2005 г.”, посочи Ковачев.
Той каза още, че очаква не само да спре този незаконен строеж, но неговото разрушаване.
По думите му са необходими мерки за възстановяване на река Вая, която беше унищожена , тъй като през май 2007 година там са започнали изсичане на цялата крайречна гора и превръщане на реката в канал.

„Това са нарушения по случая с Иракли, които трябва да се прекратят. Това значи, че по принцип трябва да има политика за правилно управление на тази зона и да не се допуска застрояване, което очевидно уврежда природат”, категоричен бе Ковачев.
Ковачев посочи, че НАТУРА предвижда опазване и съхранение на местообитанията и видовете, които с развиващата се строителна дейност са застрашени.
Десислава АНТОВА

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...