Кратък речник на спа туриста..


Още траките са открили богатите лечебни минерални извори в България и са ги използвали постоянно. Построените спа хотели в Банско, спа хотели в Пампорово и спа хотели във Велинград се намират на места, които са били известни не само на траките, но и на римляните, на древните гърци. Повече от 800 водни минерални извори, са групирани в над 240 различни местности в страната. Много от тях извират от дълбочина над 2000 м, а температурата им варира от 37°C до 101°C.
И макар че през последните години спа туризмът у нас набра сериозна скорост, то допълнителната информация и разяснения за различните видове терапии, които се прелагат никога няма да е излишно.
Ароматерапия
Това е една от най-приятните процедури. Тя се прави под формата на разнообразни видове масаж с етерични масла, вани и инхалации. Подходящият им подбор може да премахне нервното и мускулното напрежение, да ни избави от невралгия, преумора, безсъние, депресия. Също така те придават бодрост и повишават работоспособността на организма. Действието на ароматерапията е основано върху способността на молекулите на химическите вещества да проникват чрез кожата в кръвта и да въздействат по определен начин на нервните окончания, като предизвикват необходимата реакция.
Масаж
Същността на масажа е механично въздействие върху нервни рецептори в различните слоеве на кожата, сухожилията, мускулите, вътрешните органи. Масажът активизира движението на кръвта, стимулира производството на хормоните на радостта – ендорфините и подтиска хормоните на стреса. В зависимост от интензивността на натиска и въздействието масажът може да е приятна, успокояваща и отпускаща процедура. Този ефект се усилва както с използването на аромамасла, така и с активен лечебен метод. Масажът може да бъде ръчен или с използване на специални препарати. Той е незаменим при заболяванията на опорно-двигателния апарат, травмите, безсънието, главоболието, депресията. В китайската медицина масажът се смята за много силно действащо средство за лечение. Китайският масаж се различава от европейския с дълбочината на въздействие и по мнения на китайските лекари той помага при много сериозни заболявания. Масажът е противопоказан при хронични болести, при висока температура, кожни, онкологични и инфекциозни заболявания.
Морски водорасли
Използват се особено в терапии, контролиращи и премахващи целулита, защото морската вода и водораслите спомагат за изхвърлянето на токсините от тялото и премахване на целулитните образувания. Терапията с водорасли стимулира клетъчната регенерация, има силно стягащо и реминерализиращо действие. Благотворното действие на този природен дар се дължи на високото съдържание на витамини и минерали, фолиеви киселини, калий, калций, йод, магнезий, фосфор, желязо и цинк. Видовото им разнообразие дава възможност за различни разкрасяващи или отморяващи процедури. Зелените стимулират изграждането на колаген и еластин в кожата, а червените се използват в хидратиращи продукти като спойващ елемент. С най-силно антицелулитно действие са кафявите водорасли. Ваната с морско зеле (вид кафяви водорасли) е ефикасно средство за отпускане на уморени или отекли крака. От морско зеле се правят и козметични маски, предназначени за проблемна кожа, а също се приготвят продукти за коса. В процедурите с морски водорасли като съпътстващ елемент се пускат специални медиативни звуци.
Терапия с камъни
Hot stone терапията, масажът с вулканични камъни или т.нар.”геотермална СПА терапия” е техника за постигане на хармония между телесната енергия и енергията на природата. Тя е и една от най-древните, и от най-модерните техники за преодоляване на умората. Топли вулканични камъни , нагрети равномерно до 50 градуса, се слагат върху енергетичните точки на тялото. Не се препоръчва 2 часа след хранене, през първите 3 месеца на бременността и при диабет. Камъните въздействат на вътрешно и външно ниво върху тялото, защото упражняват натиск върху специфични точки и едновременно са уред за изпълняване на определени масажни техники. Особено приятно усещане за клиента е комбинацията от горещо и студено едновременно на различни части от тялото. Тази терапия е подходяща за хора, които са подложени на стрес, страдат от безсъние, мускулни и ставни болки. Процедурата се подсилва с масла за аромотерапия, музика и доставя удоволствие за всички сетива на тялото.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...