Църква от IV век откриха до Крепост..


Религиозен комплекс от 4-ти век след Христа откриха археолози от Софийския университет край димитровградското село Крепост.

Намерени са останки от църква от раннохристиянския период на траките. Това е епохата, в която траките масово започват да приемат християнството, твърдят историци. Църквата е била действаща почти два века.


 Унищожена е най-вероятно с нашествията на аварите, довели до избиването на тракийското население. Освен храма, са открити и следи от ритуални погребения в характерните за периода трапецовидни ями. Скелет на кон е сред най-впечатляващите открития в комплекса. Предполага се, че животното е било пренесено в жертва, по езически обичай.  Предполага се, че преди построяването на църквата мястот се е ползвало за езическо светилище. Разкопките на мястото продължават вече 4-та година, но находките от тези дни са сред най-значимите.

 

Агенция "Пътища" финансира разкопките, тъй като теренът е в сервитута на автомагистрала Марица. Амбицията на археолозите е да останат на мястото до края на есента. В момента над 40 души са заети с работата по тракийското светилище.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...