Несебър - град паметник на ЮНЕСКО


В листата на световното културно наследство Несебър е единственият град -паметник. Едно от най-старите селища в Европа е основано от траките и наречено Менабрия. По-късно става гръцка колония с името Месембрия. По времето на хан Крум става българско владение, но най-големият си разцвет постига при царуването на Иван-Александър.

Траки, гърци, римляни и българи живеят по тези земи вече хилядолетия. Всяка година археолозите разкриват част от тяхното минало и го превръщат в музеен експонат.

Петя Кияшкина, директор музей „Старинен Несебър”:
- Има едно удивително съчетание на различни паметници от различни исторически епохи. Най-древните останки, открити на акропола са от 2-то хилядолетие преди Христа.

В Несебър има натрупване на исторически пластове. Не само археология, но средновековна и възрожденска архитектура, за щастие добре запазена.

Ст.н.с.Анелия Божкова, Археологически музей БАН:
- Да живеем със съзнанието, че това, което успеем да опазим е за  поколенията след нас, при това не само като национална принадлежност, но и като световна принадлежност.

В Несебър има 10 църкви и само една е действаща. Емблематичната „Св. Стефан”, посторена в началото на 11-ти век, е реставрирана от фондация „Левентис”. Същата фондация ще извърши консервация на още две „Св.арх.Михаил и Гавриил” и „Св.Параскева”

Отец Петър:
- Първият пласт на Несебър е 4 метра под това ниво, на което ние се намираме. Там са и първите паметници -артефакти, където човек се сблъсква с историята.

 Трудно се съчетава обаче историята със съвремието. Ежедневно през стария град преминават около 50 хиляди души. Но общината се е погрижила -има ново пристанище, пропускателен режим, паркинги и улица на занаятите.

Николай Димитров, кмет на Несебър:
- Нашата стратегиия е - ние залагаме на регионален, културен и религиозен туризъм .По нататък ще заложим и на конгресен. Мисля, че само историята ще ни спаси да се измъкнем от кризата.

Който види Несебър веднъж, иска отново да се върне. Да мине пеша по уличките на стария град и да усети историята, която пази спомени от различни времена. Вече 3000 години.

Отец Петър:
- Не знам дали си даваме сметка, че Господ продължава да ни обича, колкото и да го забравяме.

http://infocenter.bnt.bg/
Автор: Весела Петрова

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...