Осма година продължава най-устойчивият проект на Община Къркларели с България в областта на историята ...


Къркларели.  Българо-турският летен университет, посветен на Странджа планина, се оказа най-устойчивият проект в областта на образование, култура и история, по който сме работили с България и Община Малко Търново. Той продължава вече осма година. Това каза кметът на Община Къркларели Джаавит Чалаян на среща с преподаватели от проекта и представители на Община Малко Търново, предаде репортер на Агенция „Фокус” .

Особено голямо удоволствие ми доставя, че културните, историческите и археологическите паметници, които всяка година обикаляте със студентите, вече са публикувани – каза кметът на Къркларели, след като получи като подарък книгата „Скални топоси на вяра” на проф. Валерия Фол, в която има материали от първите години на летния университет.

Български преподаватели с удоволствие отбелязаха, че в Турция все повече се интересуват от общото културно и историческо наследство на Странджа, част от което са траките. В Община Къркларели и турска Странджа има голям брой археологически и исторически паметници и много възможности за съвместна работа. Тепърва турска Странджа може да се отваря за проучвания от български учени в областта на праисторията, тракологията, средновековието. Летният университет описва и заснема актуалното състояние на обектите в региона, установява връзки с турски археолози, преподаватели в университети, местни власти, без чието добронамерено отношение проектът е невъзможен.

Всяка година добавя нови обекти към вече посетените. Все по-голям става и интересът от страна на местните власти в Къркларели, село Кайнарджа, град Визе, Тракийския университет в Одрин и музеят в града, музея в Текирда и др. за присъствието на българската група от един автобус, главно студенти от София и Благоевград, бързо се разчува и обикновено половин час по-късно в населеното място пристига представител на общината, а понякога и самият кмет, както стана в с. Кайнарджа.

Там с удоволствие отбелязват, че броят на посетителите от България им се увеличава, тъй като студентите разказват на свои приятели, с които после посещават селото.

Денка КАЦАРСКА

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...