Селският туризъм – единственият, който отчита успехи през 2009 година..

Glenn Karlsen   Тежка година за туристическия отрасъл у нас. Поне това е изречението, което описва положението на туристическия сектор през вече вървящата към края си 2009 година.

Не по този начин обаче би могло да се опише състоянието на селския туризъм в България. Докато до преди няколко години секторът не бе сред най-успешните, то сега нещата се обърнаха на 180 градуса. Оказва се, че интересът към почивката в селска къща в Берковица, селска къща в Добринище или селска къща в Чепеларе се повишава значително. Това разбира се, се отнася и за всяка селска къща в Рибарица и останалите части на страната, където за развитието на селският туризъм през последните години е работено сериозно. Повече от всякога, сега туристите предпочитат вътрешността на страната, за да гостуват на благоустроени селски къщи и малки фамилни хотели, чийто стопани развиват успешен бизнес.

За разлика от средностатистическия турист, който търси удобен хотел на Черноморието и чадър под който да легне, привържениците на активния отдих се насочват към планинските чукари, за да изживеят ваканцията си като незабравимо приключение. По данни на Българската асоциация за алтернативен туризъм /БААТ/ годишно страната ни посреща около 10 хиляди чуждестранни любители на приключенския и селския туризъм.
Причината за този огромен интерес разбира се са природните красоти на България. Пътешествениците кръстосват страната водени от любопитството да опознаят родната природа, а също така и една непозната за тях европейска култура, съхранила вековните си ценности. Статистиката сочи, че приходите за 2009 г. от екологичен, селски и приключенски туризъм, свързан с чуждестранните гости, възлиза на около 13-15 млн. евро. Сумата представлява над 1,5 на сто от постъпленията в българския туризъм. Интересното е, че 30% от тези приходи са резултат от индивидуални пътувания.

Експертите обаче отчитат, че селският и алтернативният туризъм като цяло се крепят най-вече на българския потребител. За това спомага факта, че през изминалите няколко години стана модерно да прекараш уикенда или ваканцията си в къща за гости сред природата. Семействата с малки деца предпочитат да наемат цели вили, разполагащи с детски кът за игра. Фирмите, опериращи на българския пазар, пък все по-често организират своите тийм билдинги на село.
Най-сериозните проблеми пред селския туризъм у нас са свързани с разбитите пътища, недостига на добре подготвени кадри в туризма, слабата реклама и не на последно място безконтролното строителство на нови и нови хотели и комплекси, което сериозно застрашава българската природа.





Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...