Баба брани дионисов надпис от туристи и специалисти в църквата в с. Бръшлян, Малкотърновско


с. Бръшлян. Нито туристи, нито специалисти могат да видят Дионисовия надпис, който се намира в олтара на реставрираната църква „Свети Димитър” в с. Бръшлян, Малкотърновско, предаде репортер на Агенция „Фокус” .

Достъпът до камъка с дионисиевия надпис е препятстван от бабата, която хем отключва храма, когато идват групи, хем не можела да покаже камъка с надписа, защото се намирал в олтара, храмът бил действащ, и тя не била упълномощена да отвори вратите и да повдигне завесите. Студенти и случайни туристи се убедиха, че една от забележителностите на с. Бръшлян в събота или е заключена, а надписът в нея се показва на опърпана книжка с протрита черно-бяла снимка и омазнени страници. Дори и възрастната жена да изпълнява чужди нареждания, както се кълне, абсурдът с този храм остава.

Църквата е паметник на културата с национално значение, реставриран с държавни средства. Надписът е световноизвестен, това е и единственият подобен паметник, който се намира в олтар на църква, пренесен тук вероятно от местността Мишкова нива, където стоят останките на древен култов комплекс.

Недоразумението с църквата в архитектурния резерват Бръшлян, където живеят 35 души, се получава заради това, че след смъртта на бай Киро преди три месеца, който отключваше църквата, съпругата му твърди, че не е упълномощена да показва надписа в олтара, а свещеник няма и само понякога пристига поп от Малко Търново. Присъствието на туристи не склонява бабата, която пази храма, да покаже световноизвестния надпис, който е описан в историческата литература.

По разкази на местни, ако свещеникът не е в

Бръшлян, надписа не успяват да видят дори и специалисти. В храма има също така и капители от колони и той е интересен именно с преливането и наслагването на култури и традиции.
По необяснима за чужденците традиция в българските църкви, манастири и музеи, и в храм „Свети Димитър” в с. Бръшлян снимането е забранено. С уговорки е постигнат компромисът да се снима без светкавици на фотоапаратите, което с любителската техника и мъждивото осветление обезмисля в голяма степен правенето на снимки за спомен – нещо, което е цял ритуал по света.
Забраненото снимане на икони, голяма част от които са от `90-те години на ХХ век, а някои се продават пред храм „Свети Александър Невски” също предизвиква недоумение.
Мястото на надписа е в музея – категорични са при това положение преподавателите от българо-турския летен университет проф. Валерия Фол, Мая Аврамова и други. Така срещу входната такса той ще може да бъде видян от всеки, който поиска, вместо да влиза в безсмислени спорове, които се въртят около това, че бабата хем отключва църквата, след смъртта на съпруга си, хем не е упълномощена да отвори олтара (без да влиза в него), за да го покаже.
По думите на проф. Валерия Фол - това е единственият подобен надпис с дионисиева насоченост в храм. Странджа е планината на Дионис, най-големият театър е във Виза (дн. в турска Странджа) Православната църква заклеймява Дионис и присъствието му в храма се дължи на факта, че местните не са можели да го разчетат, но са знаели, че е нещо свещено, имали са памет към словото, пиетет към буквите. Църквата е реставрирана с държавни пари. Паметникът е световно известен, той е държавна собственост, за него не се изисква специално разрешение, за да се види и всеки специалист има право да види оригинала. Това е културно-историческо наследство, което, за да бъде достъпно, може да се съхранява в музея в Малко Търново. Надписът е публикуван в Корпуса на Георги Михайлов, периодично за него има публикации и нови тълкувания, той е в научно обръщение, резюме за него е издадено на английски език - каза още проф. Валерия Фол.
Църквата е заключена, включително и в събота, когато може да дойдат гости на Бръшлян, за сметка на това обаче кръчмата, която се намира точно срещу храма, е отворена.
Край Бръшлян, чието старо име е Сърмашик, познато от песента „Ясен месец веч изгрява”, е паметната плоча на убития през 1903 година Никола Равашола, един от водачите на Преображенското въстание. Край с. Бръшлян се е намирало старо тракийско светилище, отдавна разрушено.
Денка КАЦАРСКА

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...