Великобритания застрашена от наводнения и неестествени засушавания


Великобритания е заплашена от наводнения, продължително засушаване и убийствени горещини. Тези и много други бедствия могат да връхлетят Острова в недалечно бъдеще, ако световните лидери не постигнат споразумение за общи действия срещу климатичните промени. Предупреждението беше отправено от британския премиер Гордън Браун на форум в Лондон, който събра представители на най-развитите и на най-бързо развиващите се световни икономики.

Човечеството вече не може да извръща поглед. Заплахата от климатичните промени е навсякъде. Доскоро за най-застрашени бяха сочени бедните страни. Богатите обаче също страдат. Неестествени засушавания и все по-големи наводнения тормозят Великобритания. Необичайната гореща вълна през 2003-та доведе до 35 хиляди смъртни случая в повече.

Британският премиер спомена тревожните факти в реч пред участниците във форума на държавите с най-развита и най-бързо развиваща се икономика. В Лондон те се опитват да сближат позициите си преди решаващата среща в Копенхаген. От нея пък се очаква общ протокол за действия срещу замърсяването и климатичните промени.

Гордън Браун, премиер на Великобритания: "Остават по-малко от 50 дни, за да определим курса за следващите няколко десетилетия. Ние носим голяма отговорност пред целия свят. Ако не постигнем споразумение през следващите месеци, щетите от парниковите емисии ще бъдат необратими."

Това означава, че няма резервен план за спасение на планетата. Решението се налага все по-ясно - икономическите сили не само трябва да намалят вредните си емисии, но и да помогнат на развиващите се страни да изградят чисто производство. Тази цена е окончателна, не подлежи на коментар и може да бъде платена само сега. Докато наличните възможности на планетата не са изчерпани.

Автор: М. Атанасов

Няма коментари:

Авто Травел


Hotels,Holidays,Tickets...

.