Висок адреналин сред българската природа ..

Автор: Лина Иванова

© Снимка: Дойчин Боянов

За  все повече българи и чужденци покоряването на планински първенец или скачането от висок мост с бънджи е най-добрият начин да усетят българската природата и  да опознаят себе си.

През почивните дни и ваканциите човек се опитва така да организира времето си, че да може да отърси от себе си натрупаната умора и напрежение и да се зареди с нова енергия. Разходките на чист въздух, общуването с природата и посещението на сгушени в пазвите на планината селища са най-сигурната антистрес програма. Но има една категория хора, които се освобождават от натрупаната умора като се впускат в екстремни физически преживявания, които повишават адреналина. За тях  покоряването на планински първенец или скачането от висок мост с бънджи е най-добрият начин да усетят природата, но да опознаят и себе си. С разнообразния си релеф и на места недокосната природа България има какво да предложи на търсачите на силни усещания!

Дойчин Боянов е председател на един софийски спортен клуб с интересното наименование „Вертикален свят”. За шестте години от създаването на клуба той е натрупал много впечатления за начина, по който хората сами търсят екстремните преживявания, за това как преминават през тях и какво чувство изпитват след като са преодолели някое голямо препятствие. Оказва се, че все повече българи и чужденци съчетават опознаването на българската природа с повишаване на адреналина. Ето как Дойчин Боянов, който се занимава вече почти 15 години с екстремни спортове, обяснява какво кара хората да търсят приключенията във „Вертикален свят”:

„Много от хората идват точно заради страха. И наистина – страховете са нещо, с което трябва да се бори човек, не да живее с тях. Разбира се, не мога да кажа, че винаги се получава и че изживяването е само положително. Понякога човек си налага сам насила да направи нещо. Да скочиш от 100 метра височина не е най-естественото нещо за природата на човека. Но в момента, в който се преодолее някакво препятствие, остава единствено удоволствието. За мен е много радостно, че след това същите тези хора идват отново. След като един път са се срещнали със своя страх, те идват, за да търсят вече само удоволствието.”

Всяка седмица се намират смелчаци, които скачат с бънджи от мостовете из цялата страна. Любимо място на авантюристите са мостовете край прохода Витиня и край градчето Клисура в Стара планина. Някои скачат и от високите мостове на северната ни магистрала Хемус, за да изживеят спиращия дъха полет към бездната. Не са малко и навитаците, които редовно участват в организираните от спортния клуб т.нар. бънджи турнета из България. По време на тези обиколки любителите на високия адреналин посещават някои исторически места и по-интересни природни забележителности. Обикновено този тип туристи предпочитат да къмпингуват на открито и са готови за всякакви предизвикателства. Затова те запълват свободното си време с планинско колоездене сред маркираните пътеки на Централна Стара планина, със скално катерене във Врачански Балкан или със спускане с т.нар. „тролей” над дълбока пропаст или река в Родопите, например. Това са все екстремни дейности, които са колкото приключение, толкова и изпитание на духа – твърдят познавачи. Най-малките смелчаци досега са били осемгодишни деца, а най-възрастният член на клуба е на 69 години и вече има записани в приключенската си биография над 180 скока. Какво се случва, когато първият страх е преодолян и започва да се преследва тръпката от удоволствието?

Ето мнението на Дойчин Боянов: „Тези неща имат и малко ефекта на пристрастяването. Хората искат да ги изпитват отново и отново и да повдигат летвата на възможностите си, което пък е свързано и с опасности. Почти всеки, който веднъж се е обърнал към нас, за да изживее наситения с напрежение миг, се завръща отново. А местата, от които скачаме, са доста разнообразни и затова предлагат различни преживявания.”

Снимки: личен архив

bnr.bg

Няма коментари:

Авто Травел


Hotels,Holidays,Tickets...

.