До края на века Черноморието ни ще остане без плажове


До края на века Черно море ще вдигне нивото си с един метър и ще залее брега. 98 на сто от плажните ивици ще изчезнат, алармираха учени на конференция за климатичните промени във Варна.

Движението на водата с 1 см нагоре изяжда 1 метър от брега. За век морето ще "отхапе" 100 метра от сушата и ще потопи крайбрежните ни курорти. Само преди две години официален доклад за промените в климата залагаше едва 35 см вдигане на морското равнище.

Ако песимистичните прогнози се сбъднат, България може да остане без туризъм. Плажовете ни са черупкови, а с вдигане на морското ниво и високите температури се унищожава мидата по крайбрежието, твърдят специалистите.
С 0,6 градуса се е повишила средната годишна температура у нас за последния век. Във Варна между 60-те и 90-те години измерената средна температура е била 12 градуса, а сега е 12,5 градуса.

Според метеорологичните сценарии в Южна България ще стане топло като в Гърция и ще отглеждаме киви и маслини.

В Северна България пък ще бъде топло, както е сега на юг от Балкана, посочи Радослава Манярова, регионален шеф на Националния институт по метеорология и хидрология. Климатичните промени не са само хубаво и топло време. Според световните метеоролози те носят бури, ветрове и катаклизми, съобщи News.dir.bg.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...