Копривщица-Късче възраждане в дебрите на Балкана

Копривщица е град в Западна България. Той се намира в Софийска област и е в близост до градовете Пирдоп, Клисура, Стрелча и Панагюрище. Градът е център и единствено населено място в Община Копривщица.
Копривщица се намира в планински район. Разположена е в живописна долина по течението на река Тополница, в сърцето на Същинска Средна гора. Намира се на 16 км от Подбалканския път, на 110 км от София, 24 км от Пирдоп, 24 км от Стрелча и 90 - от Пловдив.Разположен на 1030 м надморска височина, градът има изразен континентален планински климат. Зимата е студена, но слънчева (- 4.0ºС температура през най-студения месец януари), с дебела снежна покривка, докато лятото е прохладно и свежо (16.7ºС температура през най-топлия месец август) заради голямото надморско равнище и обичайното за летния сезон местно северно течение, идващо по долината на р. Тополница от високите склонове на Стара планина.

Преобладават кафявите горски почви. Планинските масиви са покрити от векове с букови гори, като в близкото минало местата на изсечените са били залесявани с иглолистни видове (главно бял бор и обикновен смърч, заради бързото израстване), което се критикува от съвременни еколози, тъй като според тях иглолистното залесяване изсушава и изтощава почвите. Друг специфичен див вид за района около Копривщица е европейската лиственица. В планината има много места с диви ягоди, малини, черни боровинки, коприва, киселец, лапад, различни видове гъби, минзухари и др. От по-големите диви животни се срещат глигани, лисици, орли и др.

Копривщица има земеделска и животновъдна традиция - въпреки статута на град, все още голяма част от населението се занимава с тези дейности. Култивират се предимно картофи, ръж, фасул, грах, джанки, тиква, тиквичка, някои видове ябълка и няколко други, като по-суровият климат не разрешава други култури (например домати или пшеница). За фураж се събира сено, лобода и овес. Отглеждат се традиционно овце, крави и коне, както и кокошки, и патици.Kъща музей на Тодор Каблешков.

Родната къща на Тодор Каблешков е един от най-представителните паметници на копривщенската възрожденска архитектура. Каблешковата къща е строена от копривщенския майстор Генчо Младенов по примера на пловдивските къщи. Тя е изградена на принципа на подчертаната симетрия, организирана около централно разположения голям кръгъл салон. Каблешковата къща се възприема като върхово постижение в копривщенското архитектурно майсторство.

През 1935 г. Каблешковата къща е първият реставриран копривщенски възрожденски паметник. В нея тогава били изложени експонатите, събирани за градски музеи. Днес тук могат да се видят автентичната подредба на къщата, както и много вещи, книги и снимки, разказващи за живота на Тодор Каблешков и за събитията около Априлското въстание. За пореден път, Каблешковата къща беше ремонтирана през пролетта на 2006г.автор: Frognews.bg

Няма коментари:

Авто Травел


Hotels,Holidays,Tickets...

.