Очаква се труден зимен сезон за туризма..

   

"Очаква се един труден зимен туристически сезон." Това заяви във Велико Търново зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, предаде Агенция Фокус.

Очаква се спад на пазара Великобритания, тъй като в условията на финансова икономическа криза и в резултат на обезценяването на паунда, британските граждани се концентрират върху лятна почивка.

Иво Маринов каза още, че тази година всеки от големите курорти в България ще открие официално зимния туристически сезон на различна дата. На 4 декември ще бъде открит сезонът в Чепеларе, на 5 декември - в Пампорово, и на 12 декември - в Банско.

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма информира, че от началото на годината до края на септември спадът в броя на туристите е с 0,4% спрямо същия период на миналата година.

"По отношение на приходите спадът е с 0,2%, което в сравнение с глобалното развитие на туризма, където се реализира спад от 7%, мисля, че добре се справихме", коментира летния сезон Иво Маринов. Той допълни, че това лято е имало отлив на туристи главно от Великобритания, Скандинавските държави, Сърбия и Македония.

Според него вътрешният пазар обаче трябва да е приоритет за всяка държава, затова и досега направените регистрации са предимно от българи.

"Тенденцията в световен мащаб, включително и в България, е за рязък спад на ранните записвания. От гледна точка постигане по-добри ценови нива, туристите се насочват към записвания в последния момент", информира Иво Маринов.

Агенцията по туризъм се закрива до понеделник и част от служителите й преминават в новото Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

actualno.com

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...