Най-големият кораб в света - един плаващ курорт..


Oasis of the Seas - новият кораб на Royal Caribbean е най-големият, най-широкият, най-високият и най-скъпият пасажерски кораб в света.

„Той ще промени представата за ваканция на кораб," казва директорът на компанията Р. Фейн. "В него него дори можете да се научите да карате сърф - корабът има два басейна, които симулират вълни идеални за сърфинг."

Корабът струва 1.4 милиарда долара и се появява в най-лошата година за индустрията от десетилетия насам, но компанията вярва, че ще бъде успешен от първия си ден.

Това не е просто кораб, а плаващ курорт. Пристигайки в новия си дом - пристанището Порт Евърглейдс във Флорида, Oasis засенчи дори апартаментните сгради близо до пристанището.

Той разполага с 16 палуби и може да превозва 6 292 пътници. Персоналът наброява 2 165 души.

Сред атракциите в него са скали за катерене, баскетболно игрище, ледена пързалка, въртележки за децата. Корабът си има дори нещо като главна улица с магазини, кафета, барове, както и градина с водопади и над 12 000 растения и дървета с гледка към океана.

 

Големият басейн е заобиколен от амфитеатър, където пътниците могат да гледат представления по синхронно плуване и скокове във вода.

Един от многото барове The Rising Tide непрекъснато се движи нагоре-надолу между три палуби.

Построяването на Oasis of the Seas е отнело 6 години. Първото му пътуване ще бъде на 5 декември тази година.

2009 бе трудна за индустрията. Нетните приходи на легло на ден са паднали с 16% за първите девет месеца при трите най-големите компании - Carnival, Royal Caribbean и Norwegian Cruise Line.

Компаниите предвиждат, че 2010 ще бъде малко по-добра, като спадът ще се ограничи до 7 - 8 %.

Междувременно, Carnival представи новия си и най-голям досега кораб - Carnival Dream, който може да превозва 3 652 пътници.

Royal Caribbean пък ще пусне двойник на Oasis of the Seas, наречен Allure of the Seas през декември 2010.

В последните 20 месеца обаче, няма поръчка за нито един нов пасажерски кораб в света, което е прецедент за последните 25 години.

Резервациите за Oasis of the Seas за сега се движат добре, казват от компанията. 7-дневните пътувания започват от 1 049 долара за човек за вътрешна каюта и стигат до 16 659 долара за човек за ВИП апартаментът, в който има екстри като пиано и собствен балкон.

Royal Caribbean прави няколко икономии в Oasis. Разходът на гориво за пасажер е с 30% по-нисък, а офицерският състав не е кой знае колко по-голям. По-висок обаче е броят на персонала, тъй като са необходими повече хора, за да се грижат за 24 ресторанта, 4 100 тоалетни, 42 асансьора, 4 500 помещения и т.н. Да не говорим за това, че на други кораби не се наемат плувци (за представления по синхронно плуване и скокове на височина), нито толкова много градинари.

Естествено към кораба има и критики. Журналист от известен туристически портал казва „Тези кораби са създадени за хора, които не знаят как сами да се забавляват. Те имат нужда някой да създава безумни атракции за тях, за да се развличат от депресията си."

От компанията Silver Sprint пък казват, че корабът е голям, но пък и навалицата ще бъде голяма. „Нашата компания има по-малки кораби, вози до 540 души, но осигурява спокойствие и личен иконом за всяка каюта," казват от там./profit.bg 

Няма коментари:

Авто Травел


Hotels,Holidays,Tickets...

.