Тракийското светилище "Чуката на гидика"..

Странно име за тракийско светилище. Малко известно е, дори никак! Намира се над Ардинския Дяволски мост, но много по-близко до село Гълъбово, община Баните. От пътеката "Дяволски мост- Гълъбово" се отбива по една стръмна пътечка на това място:

 Върви се надолу като от двата ви края има стръмни склонове към реката. Навярно от това е дошло името "Гидика"?

пътеката

 От двата й края гледката е такава:


 След като се стигне до тази табела /10 мин от разклона/:


следва рязко изкачване нагоре /около 200 метра/:


за да стигнете до самото светилище, намиращо се на най-високото място на тази чука, намираща се в средата на един меандър на реката. Арда е на около 300 метра под вас /денивелация/ и гледката е невероятна. Сега разбирам защо траките са избрали това място за преклонение.


 Най-ранните артефакти открити тук са от бронзовата и ранно-желязната епоха 1500 г.пр.н.е. През 10-11 век тук е изграден параклис, а може би и малък манастир! Тук са били земите на бесите, които трудно са се покръстили.
 В района е открито монетно съкровище, състоящо се от 74 сребърни венециански монети и 5 златни хиперперона. /така пише на табелата/
 Има направени археологически разкопки, но те са в ранен стадий.


 Поставена е маса с панорамна снимка върху нея, така че като застанете в средата й, да видите мястото на следващото тракийско светилище в района- "Карабурун".
 Ето го връх "Карабурун"/Черния нос/, в дъното, на хоризонта:


 Има поставена апаратура за пращане на моментни снимки към интернет, но не знам адреса където могат да се гледат, а не знам и дали апаратурата работи!


 Дано ви е станало интересно! И когато посещавате Дяволския мост да отделите 3 часа , за да се полюбувате на "Чуката на гидика". Или по-просто: идете до село Гълъбово и за 40 минути ще сте на светилището!

http://alexooo.blog.bg

Няма коментари:

Авто Травел


Hotels,Holidays,Tickets...

.