Новозагорските археолози проучват погребение на знатен тракиец



Край новозагорското село Караново продължава проучването на Източна могила. От няколко дни археолозите от новозагорския музей разчистват зидан гроб с размери 3х4 м, който е бил със засводено покритие, срутило се под тежестта на могилния насип. Гробът е пълен с голямо количество дарове, много разнообразни. Несъмнено се касае за погребан мъж-воин. Погребението е извършено с трупоизгаряне. Открити са различни оръжия, повечето железни, които се консервират и укрепват на място: мечове, два броя умбо от щитове, плетена ризница и др. Има бронзов канделабър, както и различни съдове, изработени от бронз: леген, ойнохое, патера; стъклени чаши, глинени стомни. Изключителен интерес представляват двете сребърни чаши с фигурални изображения на Ерос, с позлата. Разчистен е и стъклен ритон - изключително рядко срещан. (В музейна експозиция досега стъклен ритон имаше само в Старозагорския музей, информира археологът Татяна Кънчева – Русева. С такъв това лято се сдоби и Сливенският музей, в резултат на съвместните разкопки с експедиция Темп.) Сред гробните дарове са също глинени балсамарии, комплект от 5 броя стригили със стригилодържач (набор сърповидни бронзови остриета за лична хигиена, съпътстващ атлетите и войните). Датировката на гроба в І-ІІ в. е ярко двидетелство за материалните възможности на знатните траки по времето на римското владичество в Тракия, смятат археолозите.

Разкопките започнаха, след като миналата година от иманярско похищение там бе спасена тракийска колесница, богато украсена с бронзови орнаменти и положена заедно с конете. Отчасти запазено се оказа и дървото на колелата. Интересното е, че колесницата е положена в самата могила, макар че обичайното място на откриваните досега возила е в периферията на насипа. Директорът на музея Веселин Игнатов обясни, че четириколката ги е провокирала да търсят гроб на знатен тракиец. "Намерихме средства да продължим разкопките в Караново още през пролетта, но разкопките, които правим по трасето на автомагистрала Тракия ни забавиха и затова копаем сега", каза той.

Източна могила е част от голям могилен некропол, разположен северно от с. Караново. Татяна Кънчева - Русева припомни, че през 1976 г. в друга могила от некропола - Дългата могила, Митьо Кънчев разкрива три зидани гроба, също с много богат инвентар и две колесници заедно с конете.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...