Кална Коледа за ски-маниаците..


Алеко опустя, високите температури прогониха туристите от планината

Бурен вятър, мъгла и влага. Така по английски изглеждаше Витоша в разгара на празниците, когато е най-предпочитаното време от българските скиори за разпускане по планинските писти. Тази година обаче Коледата не донесе на любителите на ските сняг, а ги разочарова с положителни температури. Причината ски-пистите да останат пусти беше, че нямаше писти.

Терените в повечето зимни курорти приличаха по-скоро на кални пътечки, отрупани с камъни, вместо на места за спорт. В последния почивен ден в района на хижа "Алеко" на Витоша единствените скиори бяха невръстни деца, тъй като снежната покривка беше толкова тънка, че ставаше единствено за обучение на малчуганите. Техните тренировки бяха почти на сухо, тъй като и малкото сняг по пистата се редуваше с оголени и опасни отсечки.

Сред децата имаше и любители на сноуборда, които обаче трябваше да се откажат от тренировките си заради атмосферните условия. Безлюдната картина на хижа „Алеко” се подсилваше от изоставените встрани от пистата ненужни снегорини. Липсата на условия за ски не беше единствената причина за малкия брой туристи по върховете на Витоша. Въпреки слънчевите лъчи на "Алеко" духаше почти ураганен вятър, който отказа в ранния следобед и най-ентусиазираните малчугани да карат ски.

От планинската служба информираха, че по време на празниците се е появил топъл вятър, който бил най-големият враг на снежната покривка. Вчера този вятър обаче от топъл се превърна в пронизващо студен. Това пък стана причина "Алеко" съвсем да опустее, тъй като заради опасността от урагенен вятър лифтът до там престана да работи. Само тук-там се мяркаха ентусиасти, които се разхождаха покрай потискащите и мрачни склонове на планината. Така единствените екстремни изживявания, на които можеха да се насладят любителите на планината, беше шофирането по мокрия път, водещ до върха, и на опасността от падащи дървета заради високата скорост на вятъра.

Заради липсата на лифт единствените туристи в планината бяха хора, разполагащи с превозно средство и имащите кураж да се движат по опасните и мокри завои. Въпреки лошото състояния на пътната настилка имаше интензивно движение, но за съжаление не към върха, а към София. По пътя имаше доста коли, пълни с разочаровани от липсата на сняг скиори.


Пак съвсем като от английски роман на "Алеко" започна да се смрачава в ранния следобед, което тотално сложи край на спортните занимания на пистата. От липсата на сняг пострадаха и кафенетата и ресторантите наоколо. Те останаха пусти в сезона, когато обичайно се радват на богата клиентела. Вчера единствените посетители в тях бяха непълнолетни, измръзнали малчугани.
Положението в другите планински курорти беше малко по-добро от това на Витоша. В Банско някои от пистите бяха отворени. Това обаче доведе до значителен брой травми на скиорите там. По време на празниците в Банско счупвания са получили 19 скиори.


В Пампорово пък за радост на феновете на зимните спортове пистите се подържат с изкуствен сняг. Там обаче заради силния дъжд и заледяванията карането на ски се превърна в твърде опасно занимание.
От планинската служба обаче обещаха, че кошмарът за скиорите скоро ще приключи.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...