През януари се очаква увеличаване на руски, гръцки, турски и македонски туристи у нас ..


Пампорово. Туризмът е една от индустриите, за която категорично можем да кажем, че катастрофа заради кризата не се случи. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на пресконференцията по повод откриването на ски сезона 2009-2010 в Пампорово, съобщиха от министерството. Министърът допълни, че през януари догодина ще бъде отворен ГКПП „Златоград”, а през 2011 г. – ГКПП „Рудозем”, на които се разчита да увеличат потока от гръцки туристи. Очаква се активизиране и на турския пазар, тъй като Пампорово е най-близкият зимен курорт до Истанбул. От пролетта започва и рехабилитацията на пътя Асеновград-Смолян, като допълнително ще бъдат изградени джобове за отбиване и по-лесно преминаване на колите, което трябва значително да улесни трафика.

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков допълни, че всяка година условията за ски-туризъм в Пампорово стават все по-добри.

„Пампорово е пример, как когато бизнесът, местната и централна власт работят заедно, резултатите са много по-добри, заяви от своя страна зам.-министърът по туризма Иво Маринов. Според него посещаемостта на зимните ни курорти ще се запази, като се очаква активизиране на руския и румънския пазар, както и повишаване броя на туристите от Сърбия, Македония и Черна гора, след отпадане на визите за тези страни от 19. 12. 2009 г. В края на седмицата (17 – 18.12.2009 г.) Иво Маринов участва в Дни на отворените врати в Българското посолство в Скопие, когато бяха представени възможностите за зимен туризъм в България и основните ски-курорти у нас. Иво Маринов съобщи, че до 10 дни в Пампорово се очаква да пристигнат водещи македонски туроператори.

Председателят на Консултативния съвет на Пампорово Цветелина Бориславова съобщи, че от тази година пистите в Пампорово покриват всички световни стандарти, като се очаква в скоро време курортът да получи Международен сертификат за качество за тяхната поддръжка. През последните две години в курорта са инвестирани 40 млн. лева, като само за този зимен сезон инвестицията е в размер на 13 млн. лева. Закупени са 116 нови снежни оръдия, като общия брой на съоръженията за сняг в Пампорово става 142 и обхващат почти всички писти. Изграден е нов шест-седалков лифт. От тази година ще има и осветена писта „Стената”. Монтирани са нови камери за контрол на лифтовите станции и нова система за пропускане на скиорите, чрез която ще се избегнат опашките. Оборудвани за този сезон са 4 нови гардероба, има нова снегоотъпкваща техника, сред която е и уникален за страната рактрак, наричан „Полярният вълк”. В част от заведенията ще има ценови лимити, като цените ще бъдат наполовина по-ниски цени от предишния сезон.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...