Банско проговори на 10 езика

Скиорите удариха джакпота, пистите са отлично подготвени



По пистите в Банско се говори на близо 10 езика
ФОТО РУМЕН ЖЕРЕВ
Скиорите удариха джакпота. Пистите са чудесно подготвени за белия спорт, а много хотели по зимните ни курорти се пръскат по шевовете. В Банско например се говори на близо 10 езика. Там освен много българи има още гърци, македонци, сърби, турци, руснаци, англичани, германци, скандинавци и какви ли още не.
Вчера сутринта паркингът край началната станция на кабинковия лифт там бе задръстен от коли, повечето гръцки. Комшиите дойдоха рано, за да изпреварят затварянето на границата от протестиращи техни фермери. Натрупа се грандиозна опашка, но ругатни нямаше. Не издържаха нервите само на шумна група македонци, които негодуваха от дългото чакане. "Добре ще е да се направи втора кабинкова линия, за да могат хората по-бързо да стигнат до планината", коментираха служители на фирмата концесионер на ски центъра "Юлен". Постепенно интернационалната навалица от македонци, сърби, гърци, българи, англичани и руснаци потегли към лифта. За 25 минути въжената линия стига до Бъндеришка поляна.
Най-атрактивната писта "Алберто Томба" обаче е затворена заради предстоящо състезание за Европейската купа по ски. Проблеми със снега няма, а трасетата са отлично обработени. На Бъндеришка поляна много родители учат децата си на първи стъпки в ските. Има и много начинаещи възрастни. "Не е срамно да се наредя на пистата заедно с малките. По-добре човек да се научи късно, отколкото никога. Падам повече от останалите, но отказване няма", усмихва се 35-годишната Десислава Методиева от Благоевград. "Пробай да свъртиш (опитай да завиеш)", дава кураж пък млад македонец на съпругата си. Тя обаче не намира смелост и се движи само направо. Докато едни се спускат, други хапват в заведенията. Много се снимат с фотоапарати и видеокамери. Други нашенци пък не могат да се отърват от мобилните си телефони и да мислят само за отдих и ски. Особено тежко е на родните бизнесмени, които са се откъснали за кратко от ангажиментите си. Но не съвсем. И дори в планината са принудени да водят тежки бизнес преговори.
Чудесни са условията за ски и в Пампорово и Чепеларе. Около 50 см е покривката на връх Снежанка, а температурите са достатъчно под нулата, за да няма проблеми с производството на изкуствен сняг. В курорта отчитат ръст на руските туристи, както и много сериозен интерес от македонци и сърби. Всяка седмица пристигат и групи от Англия и Ирландия, но най-ухажваните гости напоследък са българите. В събота по пистите на курорта се изсипаха солидни групи от чужди туристи, сред които сериозен ръст имат братушките и македонците. Там предлагат и разнообразни оферти. Например пакетите за хотел "Снежанка " в Пампорово и "Родопски дом" в Чепеларе са на принципа една почивка в два курорта. Може да се ползват ски центровете и на двете места, като е осигурен и транспорт. Цените са от 597 лв. за 3 дни и стигат до 1250 за седмица.
Владимир Симеонов
Милена Минчева
Щиляна Чакърова
Ангел Богданов

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...