Египетските пирамиди не са строени от роби ..

 hotnews.bg

Египетски археолози са открили гробници на работници, които са участвали в изграждането на най-известната пирамида - тази на Хеопс.

 Според учените откритието е от изключителна важност, тъй като променя досегашното схващане, че за строежа на пирамидите е използван робски труд. Експертите са категорични, че ако древните постройки бяха строени от роби, то нямаше да има техни гробове в близост до пирамидата.
Според учените броят на работниците, изграждали Хеопсовата пирамида, не е надвишавал десет хиляди. От египетския Съвет по въпросите на древността обявиха, че това са били напълно осигурени хора.
Археолозите са изяснили, че богатите семейства от делтата на Нил ежедневно са изпращали 21 бика и 23 овце, за да бъдат хранени работниците, което показва, че много от строителите на пирамидата са били от богати семейства.
Според археолозите гробниците датират от времето на Четвъртата династия. Те са разположени в сянката на Хеопсовата пирамида. Това свидетелства за факта, че на починалите по време на строителството им е оказана голяма чeст - да бъдат погребани близо до владетеля.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...