Зимният туризъм атакува балканските пазари

   


Над половината от туристите в Банско през тази година са от Гърция. Именно регионалните пазари ще са ключови за резултатите на зимния туристически сезон, показват оценките на хотелиери и туроператори пред  "Дневник". По данни на летищата в Пловдив и София, ако се изпълнят капацитетите на заявените чартъри, за цялата зима ще дойдат максимум  65 хил. туристи.
По официални данни легловата база в Боровец, Пампорово и Банско е за 38 хил. души на ден, което означава, че хотелиерите трябва да разработват алтернативни пазари. Такива са гръцкият, румънският, македонският и сръбският, които по първоначални оценки регистрират увеличение от началото на сезона, макар и да не могат да компенсират прогнозирания по-малък брой туристи. За да се справят с кризата, от туристическия бранш стават и все по-гъвкави в търговската си политика. За първи път хотели предлагат зимен "ол инклузив" (всичко включено в цената - бел. ред.), за да привлекат туристите, които искат да планират предварително разходите си. Увеличават се и допълнителните екстри към пакетите.
Въпреки това от сектора не са обнадеждени за края на зимния сезон.
"Спадът от основните пазари е огромен и макар че има ръст от съседните държави, той няма как да го компенсира", каза управителят на хотел "Самоков" в Боровец Светла Атанасова. "Сезонът върви трудно, имаше хотели, които въобще не отвориха", каза и търговският директор на "Шарлопов хотелс" Сийка Кацарова. "Очакваме около 10% спад спрямо зима 2008-2009", съобщиха от холдинга "Виктория груп". "Като цяло това ще бъде най-тежкият сезон за последните три години, колегите са много уплашени", коментира и собственикът на хотел "Вила Рока" в Банско Илиана Щерева. 
Блокадата на гръцките фермери допълнително усили неблагоприятните ефекти от кризата. Заради нея в Банско например има отменени резервации до февруари. По данни на общината от началото на протестите туристите са намалели с 3000, а загубите досега достигат 200 хил. евро.
dnevnik.bg

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...