Берлин - пъстър и шумен

Берлин - пъстър и шумен

 
Обединението на Германия придава на Берлин съвсем нов облик
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Обединението на Германия придава на Берлин съвсем нов облик

Столицата на Германия, Берлин, е притегателна точка за туристите, предлагаща най-разнообразни културни развлечения.

 

Изминаха седемнайсет години от обединението на Германия и ето че днес Източна Германия постепенно се съвзема и превръща в регион, изпълнен с живот. Приютил световноизвестни музеи, театри, опери и картинни галерии, Берлин се радва на процъфтяващ художествен и музикален живот, а календарът му е изпъстрен със събития.

 

Александърплац           Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:     Александърплац (площадът Александър) е разположен в някогашния Източен Берлин и представлява важен обществено-транспортен възел. Кръстен е на името на руския цар Александър I-ви в чест на неговото посещение тук през 1805. Площадът е известен най-вече с гигантската си телевизионна кула. Именно на този площад на 4 ноември 1989 г. се събират 700 000 души в знак на мирен протест срещу източногерманския политически режим. Само няколко дни след това пада Берлинската стена.

 

  Националната галерия   Берлинската Стара национална галерия представя европейско изкуство от XIX-ти век. Основна забележителност в колекцията й са произведения на Реноар, Сезан и Роден. Сградата е проектирана от архитекта Фридрих Аугуст Щюлер през 1876 г.

 

 

Катедралата        

От построяването си през 1747 г. Берлинската катедрала (der Berliner Dom) е претърпяла няколко промени. Проектирана първоначално в стил барок, тя е реконструирана в неокласицистичен стил от берлинския архитект Карл Фридрих Шинкел. Сегашната протестантска катедрала е построена по планове на Юлиус Рашдорф през 1905 г. През Втората световна война сградата е пострадала сериозно по време на съюзническите бомбардировки. Реставрацията й завършва през 1993 г.           През 2005 година Берлинската катедрала отпразнува 100-та си годишнинаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  През 2005 година Берлинската катедрала отпразнува 100-та си годишнина

 

 

Унтер ден линден (Под липите)

 

Разходката по булеварда "Унтер ден линден" е същевременно разходка из германската история. От двете страни на улицата се редят исторически сгради, както и статуи на Фридрих Велики, Александър фон Хумболд, Вилхелм фон Хумболд и пруски генерали. Булевардът е бил сърцето на стария Берлин, а в единия му край се намира прочутата Бранденбургска порта.                     Булевардът е особено красив по Коледните празнициBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Булевардът е особено красив по Коледните празници

 

Жандармският пазар (Gendarmenmarkt)

 

Възникнал през XVII-ти век като пазарен площад, Жандармският пазар е един от най-красивите площади в Европа. Обграждат го три от най-внушителните постройки в Берлин - Германската катедрала, Френската катедрала и Шаушпилхаус - градският театър.

 

 

Мемориалът, посветен на Холокоста

 

Мемориалът, посветен на избитите през втората световна война евреи в Европа е дело на ню йоркския архитект Питър Айзенман и е официолно открит през 2005 г. Състои се от 2500 бетонни колони, аранжирани като наклонена решетка.

 

Новата синагога

 

Нацистките щурмоваци подпалват и плячкосват сградата заедно с още 13 други синагоги в Берлин по време на Кристалната нощ на 8 ноември 1938 г. Надпис върху фасадата напомня за варварския епизод. Новата синагога е осветена през 1866 г. и побира 3200 души. 

 

 

Бертолт Брехт

 

Къщата, в която от 1953 до 1956 г. е живял прочутият германски драматург Бертолт Брехт заедно със съпругата си, актрисата Хелене Вайгел се намира на Шосещрасе 125. Сега в нея се помещава архив, книжната колекция на Брехт, както и посветен на двамата паметник.

 

 

Райхстагът

 

Построен през 1894 г., Райхстагът е седалище на германския парламент от 1999 г. насам, когато столицата на обединена Германия се премества от Бон в Берлин.           Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  

Вътрешността на сградата е модернизирана по планове на британскя архитект Норман Фостър, който проектира и стъкления й купол. Отвън почти изцяло е запазен историческият й вид.

 

 

Олимпийският стадион

 

Стадионът е построен по нареждане на Адолф Хитлер за Олимпийските игри през 1936 г. Тук е игран последният мач на световното първенство по футбол през 2006 г.

 

 

Хакеше хьофе и Софиенхьофе

 

С еклектичното си многообразие от театри, магазинчета, барове и ресторанти поредицата от свързани помежду си вътрешни дворове (Hakesche Höfe) е особено популярна сред посетителите на Берлин. Някои от сградите на територията им са построени по поръчка на Фридрих Велики през 1750 г. и носят името на някогашния кмет на града Ханс Кристоф Граф фон Хаке.

 

 

Чекпойнт Чарли

 

Пунктът за паспортна проверка отпраща към разделението на Берлин от времето на Студената война. На пресечката между Фридрихщрасе и Цимерщрасе е построено копие на някогашната караулка. Оригиналът е изложен в Музея на съюзниците на територията на някогашния Западен Берлин.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...