Като балканска столица на културния туризъм Велико Търново ще предлага нови атракции на любознателните си гости

Автор: Лина Иванова

© Снимка: Венета Николова

За следващите няколко години общината е разработила дългосрочна програма за развитието на туризма в старата столица.

При едно от посещенията си във Велико Търново президентът на Световната хотелиерска и ресторантьорска асоциация Гасан Аиди възкликва: „Думите от вашия химн „Мила Родино, ти си земен рай!” са най-точното определение за страната ви!” Според „краля на туризма”, както наричат г-н Аиди, Велико Търново е сред десетте най-предпочитани дестинации в Източна Европа. Това е и един от сериозните мотиви, с които именно този град бе отличен с приз „Балканска столица на културния туризъм”. А изборът беше направен от специалисти в туристическия бранш от 160 страни по време на 47 конгрес на асоциацията в Белград на 20 януари тази година. Обявяването на Велико Търново за „Балканска столица на културния туризъм” е гордост и признание за гостоприемството на града, но и голяма отговорност, според управителя на общинската туристическа агенция „Царевград-Търнов” Данаил Панов. Той разкрива някои от идеите, които предстои да се развият, за да може Велико Търново да привлича и посреща още повече гости.

Старопрестолният град предлага романтична разходка в миналото.

„За следващите няколко години общината е разработила дългосрочна програма за развитието на туризма в старата столица. Проектите са свързани с обновяване на инфраструктурата около историческите обекти и с подобряване на обслужването на туристите. Целта ни е да предложим нови атракции в старата столица, които да привлекат повече гости в града ни. Имаме и разработен идеен проект за посетителски център, който да се нарича „Средновековна България – продължава г-н Панов. – Той ще има образователна насоченост за учениците. В него ще бъдат поставени най-различни фигури, както е в музея на мадам Тюсо, но няма да са от восък, а от друг специален материал. Фигурите ще пресъздават исторически личности от времето на Второто българско царство, когато е най-голямото величие на Велико Търново като столица на България. В специална „Тронна зала” артисти ще разиграват различни исторически сцени пред посетителите. Ще има и един летописец, който при излизането на гостите ще им дава грамоти, изписани със специално калиграфско писмо.”
Досега най-известната атракция във Велико Търново беше аудиовизуалният спектакъл „Звук и светлина”. Той е създаден през 1983 г. и вече 27 години смайва гостите на града с пищното съчетание на звукови и светлинни ефекти. В новия посетителски център туристите ще могат да се запознаят по-подробно с предисторията на този спектакъл. Една от причините водещите световни туристически експерти да забележат и да оценят Велико Търново като балканска столица на културния туризъм е провеждащото се от седем години в града международно изложение „Културен туризъм”. Този станал вече традиционен форум даде много силен импулс за това историческите и културни места в България да стават все по-предпочитани. Досега много често те бяха пренебрегвани, заради отдавна станалите популярни морски и планински курорти в страната. Още отсега Велико Търново се подготвя за поредното седмо издание на изложението „Културен туризъм” през месец април. Тогава на официална церемония ще се чества провъзгласяването на града за балканска столица на културния туризъм този път в самия град. Даниел Панов очаква промяна на облика в целия град:

Историческият хълм Царевец се е превърнал в емблема на града.

„Ще работим много наистина той да изглежда като балканска столица на културния туризъм. В момента подготвяме проекти за смяна на визията на всички туристическо-рекламни информационни брошури. До месец ще бъде изработено ново лого, нов знак, който ще разпространяваме. Това са само някои от предстоящите стъпки, допълва г-н Панов. – За всички хотели са поръчани копия на грамотата, с която се удостоверява, че Велико Търново е балканска столица на културния туризъм. Те ще бъдат поставени на централно място във всеки един хотел, за да се видят от всички туристи.”
За привличането на още повече гости във Велико Търново ще се поддържат и обновяват и много от досегашните местни атракции. В близките местности има условия за планинско колоездене, конна езда, както и многобройни екопътеки. Едно от най-очарователните преживявания пък е разглеждането на града през илюминаторите на самолет. Погледната отвисоко, балканската столица на културния туризъм, оставя незабравим спомен и копнеж да бъде посетена отново.

Снимки : Венета Николова/bnr.bg


Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...