Ранните записвания за Гърция - с от 5% до 25% намаление !!!


Как да устоиш на Гърция !

От Деница Ватева

03 мар 2010
Туризмът може да бъде спасителният пояс за гръцката икономика. Това е най-често срещаното мнение на анализатори и консултанти, които следят отблизо обстановката в страната, изпаднала в дългова криза.

Причината на сектора да се възлагат големи надежди е, че той дава около 18 процента от брутния вътрешен продукт на Гърция, а според прогнозите на Световната туристическа организация през тази година пътуванията ще са повече от 2009 г. и повишените приходи от тях ще се усетят почти мигновено.

Представителите на бранша в южната ни съседка обаче не са толкова големи оптимисти. "2010 г. ще бъде доста трудна за туристическия бизнес", смята Аргиро Фили, председател на Гръцката асоциация на агенциите за пътувания и туризъм. По думите му, цитирани от "Ройтерс", и през тази година секторът "отново ще зависи от резервациите в последната минута и ниските цени".

От Гръцкия институт за изследвания и прогнози в туризма пък посочват, че приходите ще продължат да намаляват въпреки очаквания ръст от 2-3% на броя на туристите през тази година.

На 10 март започва най-голямата туристическа борса в Берлин, където ще сверим часовниците си, казват от асоциацията на туризма в Северна Гърция. На българското изложение "Ваканция и СПА експо", което се проведе миналата седмица в София, хотелиерите и регионалните туристически организации демонстрираха добро настроение, очаквайки, че и през тази година ще има силен интерес от български туристи. Все още обаче не е ясна реакцията на западноевропейците, които са и основната група туристи в страната.

Ранните записвания - с от 5% до 25% намаление

Въпреки че вече хотелите в някои от гръцките курорти са публикували ценовите си оферти за лятото, никой не се наема да прогнозира дали впоследствие те няма да се променят в зависимост от записванията и интереса.

Хотелиерите са увеличили отстъпките за ранни записвания с 5-6%. На повечето места срокът за ранно записване е удължен до края на април, а не, както е обичайно, до март. Намаленията за различните хотели започват от 5% и стигат 25-30%, като се правят отстъпки за по-дълъг престой и по-големи групи. Някои са въвели и възможност за промяна в резервацията.

Така например при записване сега за почивка през август клиентът може по-късно да промени датите на престоя си срещу минимална такса от 5-6 евро или пък да намали броя на нощувките в предварително предлагания пакет с 1 или 2. На изложението "Ваканция и СПА експо" в София се видя и че гърците се опитват да стимулират повече индивидуалните пътувания, предлагайки по-ниски цени, тъй като голяма част от българите вече познават страната и пътуват със собствен транспорт.

Πο данни на Националния статистически институт българите са осъществили над 1.7 млн. пътувания в Гърция през миналата година. Въпреки общия спад на излизанията зад границата през летните месеци на миналата година е отбелязан ръст на посещенията в южната ни съседка.

Между 9 и 200 евро за нощувка

В момента най-евтините оферти за лятото в Северна Гърция започват от 9 евро за нощувка в частни квартири и стигат до 200 евро в по-луксозните хотели. На Халкидики резервациите в хотел 4 звезди са между 70 и 120 евро през силния сезон, като допълнително се плаща за стая с гледка към морето. Намаленията за трети възрастен в стая през тази година са увеличени и достигат между 30 и 40%. Голяма част от хотелите са дали възможност за безплатно настаняване на дете до 14 години, а за второ дете се плаща нощувка между 20 и 40 евро.

На остров Тасос предложенията на хотели 4 и 5 звезди започват от около 60 евро през юли и достигат 110 евро през август. Повечето хотели на острова предлагат полупансион. На остров Корфу офертите започват от 40 евро за нощувка в двойна стая и достигат 130 евро за по-луксозен хотел през силния сезон.

Формулата "повече услуги"

Някои от хотелите в Гърция и през тази година залагат на "ол инклузив" пакетите с цени, започващи от 35 евро за вечер, но според наблюденията на гръцките хотелиери това не е сред предпочитаните начини за летуване от българите. Ето защо и при разговор с български клиенти хотелиерите обясняваха, че цените по заведенията са паднали с 20-30%, поевтинели са и всякакви допълнителни услуги като водни спортове, масажи и т.н.

Прибавянето на нови услуги към пакетите е друг коз, на който залагат хотелиерите в Гърция. Почивките на полупансион обикновено включват безплатно ползване на някои от атракционите в хотела или пък отстъпки при посещенията на други места - екскурзии, заведения и т.н. Разнообразяването на програмите и допълнителни екстри към пакетите се препоръчват и от Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Още бонуси

За да стимулират ранните записвания, гръцките хотелиери въвеждат възможност за промяна в резервацията срещу минимална такса Увеличени са отстъпките за настаняването на трети възрастен в стаята Увеличен е и броят на хотелите, предлагащи безплатно пребиваване на дете до 14 г.

дневник

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...