Откриха средновековна църква и антични сгради в изкопа за метрото


Останки от средновековна църква, антични сгради и гробове бяха открити на няколко педи под трамвайните линии при изкопните работи за метрото пред ЦУМ в центъра на София.

Милиони левове ще бъдат необходими за спасяване на историческите ценности и това може да забави строежа на метрото, твърдят специалисти, цитирани от PRO.bg.

 

Още на 11 февруари, работниците попаднали на зидове и стени от църква. Греблата на машините обаче разрушили част от запазената стена. За щастие стенописите са оцелели. "Направихме предварителна консултация с едни от най-добрите специалисти изкуствоведи, така че вероятността тя да бъде от втората половина на XII или XIII в. е реална," разказва пред PRO.bg Снежана Горянова от Националния археологически музей.

Ценните находки говорят за християнски обичай, според който гробните места са използвани по няколко пъти.

В един от гробовете археолозите са намерили останките на жена и малко дете. За да си платят пътя в отвъдното, до главите им е поставена медна монета.В южната част на обекта са открити останки и от антични сгради, най-вероятно от периода II-III век.

Ръководителят на археологическите разкопки Марио Иванов поясни, че всичко, което е разкрито в бъдещия изкоп на метрото е ново, защото никога не е проучвана тази площ.

Археолозите контролират работата от самото начало, но в момента, когато машините достигнали до първия зид на църквата е нямало дежурен специалист, та са нанесени малки, незначителни вреди, каза Иванов по БНТ.

Отделни изкопи са правени през 50-те години, за съвременна канализация, но при тях не е присъствал археолог, не са правени проучвания и не се знае какви старини са били унищожени.

Откритието може да се превърне в сериозен проблем, тъй като изкопите за метрото трябва да спрат най-малко за три месеца.

Разкритията, които в никакъв случай не са изненада, за пореден път доказват какви безогледни разрушения на древни ценности са били извършени преди повече от половин век в центъра на София - при строителството на някогашния Партиен дом и другите сгради в сталински стил.

Според Марио Иванов има два варианта сегашните находки да бъдат съхранени - да се извадят и да бъдат прибрани в музей, или да бъдат експонирани на същото ниво, което да стане археологическа експозиция. Така или иначе, трасето на метрото ще минава дълбоко под тях.

Втората възможност е по-вероятна. Тогава сегашните открития ще се свържат с подготвяния музей на открито с находки от антична Сердика в пространството между Министерсикя съвет и ЦУМ от едната страна и Президентството и хотел "Шератън" - от другата - площад "Независимост", съобщи vesti.bg.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...