Марката „Зелена къща” или как се поощряват добрите практики в туризма

© Снимка: Венета Николова

Джуджевата къща в Панагюрище вече посреща привърженици на природосъобразния начин на живот.

Около десетина нови места за настаняване ще получат отличието „Зелена къща” /Green Lodge/ за прилагането на добри практики в туризма. С това зелените къщи в България стават над 30 и вече оформят своебразна мрежа от адреси на гостоприемство, покриваща някои от най-живописните кътчета на страната. Марката за качество, присъждана от Българската асоциация за алтернативен туризъм /БААТ/, е гаранция, че ще попаднете в една автентична среда, а престоят ви ще окаже минимално въздействие върху заобикалящата природа.

Стопаните на зелените къщи у нас предлагат на гостите си възможност да опознаят природата и начините за нейното опазване.

Впрочем марката „Зелена къща” е добре позната в Европа и е търсена от все повече туристи, които ценят природата и използват пътуването си, за да я опознаят по-добре. Гостуването в зелена къща е и начин да опознаеш бита и традициите на местните общности. Стандартът е разработен от БААТ, съобразно критериите на Европейския център за еко и агротуризъм /ЕСЕАТ/. За да се сдобият с престижната марка, стопаните на местата за настаняване трябва да докажат, че се отнасят с грижа не само към клиентите си, но и към околната среда. Сред изискванията са ефективното използване на енергийните ресурси, оптималното управление на отпадъците, предлагане на екологично чисти храни, опазване на местната архитектура и културно-историческото наследство и пр. Наскоро две къщи за гости в планинското село Жеравна преминаха успешно експертната оценка на БААТ и се готвят да се присъединят към екологичната мрежата „Зелена къща”. Тошко Ставрев – собственик на Ружина къща, посреща от години привърженици на природосъобразния начин на живот. Хотелчето му покрива повечето критерии на БААТ. „Проблемът е, че не можем да поставим слънчеви панели на покрива, тъй като Жеравна е обявено за архитектурен резерват и всякаква намеса във външния облик на къщите е забранена от закона”, казва Тошко Ставрев и добавя:

Сред най-новите членове на семейство „Зелена къща” е и Ружина къща в с. Жеравна.

„Иначе изпълняваме призивите за икономия на енергия. За целта използваме основно енергоспестяващи лампи. Поставили сме и икономични душове, които се регулират със специални клапани. Готвим на по-енергийно ефективните керамични плотове, събираме използваната вода, за да поливаме с нея градината и пр. Самата къща е с каменен зид и е добре топлоизолирана. Стрехата е двукатна и е като широкопола шапка – пази от сняг, от вятър и от слънце. Лятото не ти трябва климатик , прохладно е вътре. Понеже задната й част е вкопана в земята, през зимата в къщата е сравнително топло.”

Към мрежата „Зелена къща” се присъедини и един малък хотелски комплекс в планинския град Панагюрище. Собствениците му са се постарали да се придържат максимално към стандартите за екосъобразност. Осветителните тела в къщата са с фотоклетки. Топлата вода се осигурява от слънчеви панели. Парните котли, гарантиращи топлина в помещенията, работят с горене на пелети. В къщата се прилага разделно събиране на отпадъците, използват се биоразградими почистващи препарати, а гостите, които пристигат с обществения транспорт, получават отстъпка в цената на нощувките. Не са пренебрегнати и атракциите. „Идеята е гостът да се запознае с местните традиции и природни забележителности”, казва Радина Петришка – собственик на Джуджевата къща.

Повечето зелени къщи у нас са в старинен архитектурен стил и предлагат самобитна атмосфера, спокойствие и романтика.

„Разполагаме с велосипеди и смятаме да предлагаме велотурове до град Копривщица или до с. Старосел – обяснява тя. - В Средна гора природата е запазена, има големи борове и пешеходни пътеки. Можем да организираме наблюдение на розобер в околностите, както и посещение на розоварната в Панагюрище. Ще правим и готварски уроци за усвояване на тайните на панагюрския тутманик, на прословутите яйца по панагюрски, как се точат кори за баница и пр. Това са все неща, които не могат да се открият в обикновен хотел. В двора си имаме малка купчийница /магазинче/, в която ще предлагаме старинни предмети на бита, намерени по къщите в околията, както и ръчно шити ризи с бродерии, плетени чорапи от баба ми. Съвсем обикновени неща за спомен от Панагюрище!”

Новите сертификати за „Зелена къща” ще бъдат връчени в София в средата на месец април по време на организираните от БААТ „Зелени дни”, имащи за цел да популяризират добрите практики в опазването на българската природа.

Снимки: Венета Николова

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...