Страните, които печелят най-много от туризъм ..

Туризмът е източник на огромни приходи за много страни по света. Кризата  не засегна сектора до катастрофални размери, каквито бяха очакванията на много специалисти.

Според данни на Световната туристическа организация приходите в сектора са регистрирали понижение от едва 8%. Очакванията за идващата година са дори за ръст на туристическия сектор от 1.6 трлн. долара. Ето и страните с най-големи приходи от туризъм.

Австрия - 21.8 млрд. долара

Привлекателността на Алпите е основен източник на огромните приходи от туризъм на тази страна. Изключително развит е зимният туризъм. Доходите от туристическа дейност на Австрия съставляват значителните 9% от БВП.

Турция - 22 млрд. долара


Страната е известна туристическа дестинация, привличаща не само с морския си туризъм. В нея има голям брой исторически и археологични обекти, които допринасят за развитието на туристическата дейност . За периода 2000-2008 година туристическият поток нарасна с 12.5% до 40 млн. туристи. Турция е осма в света по брой на туристите.

Австралия - 24.7 млрд. долара


До континента се стига трудно, но веднъж стигнали там, туристите се влюбват. Страната привлича не само със своите морски възможности, но и с красивата си природа и едно от най-доброто лате в света. Футористичната архитектура, златните плажове и странните животни са част от нещата, които привличат туристите, оставящи близо 25 млрд. долара годишно.

Великобритания - 36 млрд. долара


Всеки уважаващ себе си турист е посещавал Обединеното кралство и конкретно Лондон. Столицата на страната заема второто място сред най-посещаваните градове в света, виждан от около 15 млн. туристи на година. Благодарение на поевтиняването на националната валута, специалистите очакват притокът на туристите догодина да е дори по-голям.

Германия - 40 млрд. долара


Няма как най-голямата европейска страна да не е сред най-посещаваните в света. Туристите са привлечени от красивата архитектура и замъци, желание да пробват немската бира и наденички, да видят прословутата немска педантичност, която се усеща навсякъде. Ежегодно страната е посещавана от близо 25 млн. туристи.

Китай - 40.8 млрд. долара


Безкрайните туристически възможности на страната все още не са напълно развити. Повечето от туристите предпочитат да се запознаят с източната култура, посещавайки големите градове като Пекин и Шанхай. Посещения от близо 50 млн. туристи правят страната четвъртата най-посещавана в света. За сравнение само преди 30 години туристите са били едва 250 000 годишно. Днес те оставят около 40 млрд. долара в страната.

Италия - 45.7 млрд. долара


Благодарение на своята богата история, прекрасната си национална кухня, топлото море и красивите плажове, страната е една от най-предпочитаните европейски дестинации. В страната има около 44 обекта с изключителна важност за световната история, повече от която и да е друга държава. Дори и сицилианската мафия е нещо, което привлича туристите.

Франция - 55.6 млрд. долара 


Каквото и да търсите, във Франция ще откриете. В града на любовта ще се радвате на оживление, а ако търсите уединение, можете да посетите Бургундия. Посещенията на 79 млн. туристи на година прави Франция най-посещаваната страна в света.

Испания - 61.6 млрд. долара

 

На практика безкрайните плажове на страната, я правят европейската страна с най-големи приходи от туризъм. Секторът заема нескромните 12% от БВП на страната. В последните години страната изпревари Италия по брой туристи. Испания също така е богата на исторически и културни обекти, особено градове като Барселона, която е и сред най-предпочитаните от туристите дестинации.

САЩ - 110.1 млрд. долара


Ежегодно на Тайм Скуеър се разхождат по 35 млн. туристи, а в Лас Вегас към игралните автомати подхождат 31 млн. души. Тези неща правят страната недостижим връх по доходи от туризъм.

А къде ли сме ние....

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...