Откриха най-необитаемото място на Земята!

tibetНевъзможно е да си представим място на Земята, което още не е известно на човека. Но има кътчета на планетата, в които екстремните климатични условия и трудна достъпност правят почти незасегнати.

Италиански учени построиха модел, в който бяха отчетени различни особености на труднодостъпните места, сведения на ландшафта, наличие на пътища и населени места около тях, държавни граници.

Въз основа на това най-необитаемото място се оказа в Тибет, на височина 5.2 км над морското равнище. Макар да е сравнително близо до голям град, заради особеностите на релефа до него се стига за 21 дни.

Тибет е част от най-високата планинска верига в света Хималаите. Голямата надморска височина е определила изключително суровия климат и голяма разлика в дневните и нощни температури.

Дълго време Тибет бил затворен за света, а да попаднеш в него било почти невъзможно.

Пътят през Тибет се издига на надморска височина от 4500-5000 м и неслучайно наричат някогашната страна, а сега китайска провинция, „Покрива на света".

2 коментара:

LiSicHkA каза...

Сигурно е страхотно място за почивка и релакс :) с удоволствие бих отишла, жалко, че не разполагам с финансите.

krasi997 каза...

strahotno,che ne se namira do bulgaria.tuikato chtiahme da go userem.kato vsiako edno kutche ot nashata rodina...........


Hotels,Holidays,Tickets...