София с подземен град като Рим !

Хиляди туристи ще се разхождат по древни улици под жълтите павета



С комплекс "Сердика" София ще стане като Атина и Рим, обеща кметът Йорданка Фандъкова
ФОТО ВИКТОР ЛЕВИ
Столичани скоро ще се разхождат гордо по древни римски улици и сред останките на средновековни градове под жълтите павета в центъра. Хората ще могат и да пият кафе и да вечерят в кокетни заведения, вплетени между руините.
Атракцията е част от античния комплекс "Сердика", който се изгражда в София. Вчера бъдещият подземен град бе посетен от кмета Йорданка Фандъкова, зам. културния министър Тодор Чобанов, археолози и архитекти.
Комплексът ще бъде изграден основно под терена между сградите на Министерския съвет и Президентството, като част от него е и бъдещата метростанция "Света Неделя". При нейния строеж са открити много археологически находки от древността до късното Средновековие, които се очаква да привлекат хиляди туристи. След завършването на комплекса София ще се нареди до градове като Рим и Атина, изтъкна Фандъкова.
Там ще има две нива - подземно и надземно. Освен това стъклен купол ще покрива част от "Сердика". Той ще в зоната на ларгото и ще е с размери 22 на 65 метра. Това ще позволява панорамна гледка над разкритите древни градове под София, а и ще се осигурява естествена светлина през деня.
Предвижда се част от пешеходната зона под земята да следва направлението на древните римски улици. Това място през IV век е било център на имперски град, както и днес там е сърцето на столицата.
Сред археологическите находки са и две църкви. По-малката е вероятно от XIV век. Предполага се, че в нея има ценни стенописи. Другата е била действаща през XVII-XIX век, но може да се окаже, че е построена още през XIII столетие, обясни археологът Марио Иванов. В двора й е имало гробище, добави той.
Тръгвайки за работа с метрото, столичани ще минават и край изложените в подземната станция уникални находки, някои от които са още от античността. Там е разкрита и стена от времето на османското владичество.
Огромен интерес ще предизвикат и останките от древни жилища. Те са били с правоъгълна форма с двор по средата, а отстрани са били обградени с колони и сводове. Вероятно са строени през IV-VI век. Те са били обитаеми и през Средновековието, обясниха археолозите.
Първият етап от изграждането на комплекса, или зоната между Булбанк и пл. "Независимост", се предвижда да завърши до идната есен, каза Йорданка Фандъкова. Строителството между Министерския съвет и Президентството пък се очаква да приключи до 2012 г. За изпълнението на проекта ще трябват около 20 млн. лв., които ще бъдат осигурени и по програми на ЕС.
Комплексът ще е върху 16,5 декара и ще е от три части. Първата обхваща площад "Независимост" и ларгото, втората - терена при ЦУМ и "Мария Луиза", а третата - подлеза между "Шератон" и ЦУМ. Все още обаче тези планове са условни, защото не са окончателно разкрити и датирани всички находки, обясни архитект Славей Гълъбов. Основната част от изкопите са на ръка, за да се запазят старините.
Археолозите са обнадеждени, че ще бъдат намерени още много старини по време на строежа на метростанцията при "Света Неделя".
Находки и от други места в столицата ще бъдат поставени и в откритото пространство между бул. "Мария Луиза" и западната фасада на ЦУМ. Такива ще има и в подлеза под "Мария Луиза".
Между подземната и откритата зона на комплекса пък ще има стълби и тераси, които ще осигуряват преминаването от едното ниво на другото.
Ралица Русева

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...