Женско колие от слонова кост на шест хиляди години изложено във Велико Търново


Женско колие от слонова кост на повече от шест хиляди години може да се види на изложбата „Хубава жена от стари времена" във Велико Търново. Аниматори, облечени в атрактивни облекла, представят повече от триста предмета от „женския арсенал", започвайки от праисторията до началото на двайсети век.

Независимо от епохата, в която живее, жената винаги е била суетна и е държала на външния си вид. При всеки празник в живота на болярките накитите са били първа грижа и незаменим дар разказват историци.

Галя Чохаджиева - етнолог в РИМ В. Търново: „Ние акцентираме на накита, който почти във всички времена освен накит е бивал и амулет - той не просто краси и радва жената, а я пази и от зли погледи, защото когато човек види хубавото, може и да му завиди!"

В експозицията е показана богата колекция от златни и сребърни обеци, гривни и висулки. Търновци могат да видят дори и инкрустирани със седеф чехлички за баня, носени от болярките.

Галя Чохаджиева - етнолог в РИМ В. Търново: „Освен накити показваме и древни аксесоари и козметични принадлежности. Идеята ни е изложбата да радва и забавлява, а не толкова да учи..."

На богати дами са принадлежали дори предмети от археологически разкопки. Сред тях е гривна, направена от най-старото злато, обработено някога от човешка ръка.


Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...