Приключват археологическите разкопки край село Крум


Най-ценните находки от 6-годишните археологически разкопки на средновековно селище и некропол в землището на село Крум представи на пресконференция в Исторически музей-Димитровград Емилия Евтимова от Националния археологически институт и музей към БАН.

От разположеното на около 30 дка селище, датирано ХІ-ХІІ век, от 2004 г. до момента са проучени едва около 4 дка, в южната периферия. Разкрити са условно казано търговската и производствена част, коментира Емилия Евтимова. Това е плебсът, надявам се да има възможност и финансиране на по-късен етап да бъде проучена и аристокрацията, каза тя.


Сред най-ценните находки Емилия Евтимова посочи метричен печат, каквито в света има едва три, а този е най-добре запазеният, колекция от 30 предмета от 4 групи оръдия на труда и оръжия, работилница за производство на стъкло, както и над 50 монети.

Разкопките ще приключат на 24 април, когато е и крайният срок, предвид строителството на високоскоростната жп-отсечка Пловдив-Свиленград. Релсовият път пресича средновековното селище край с. Крум. От 2004 г., когато започват проучванията до момента за тях са изразходвани 160 000 лв., осигурени от НК "Железопътна инфраструктура" и ЕС, информира Емилия Евтимова. В момента на обекта работят близо 80 души.

Повече за средновековното селище край с. Крум и находките там, както и за набезите на иманяри в района- чуйте от звуковия файл.

Няма коментари:

Авто Травел


Hotels,Holidays,Tickets...

.