Поморие представи комплексен културен продукт на туристическо изложение във Велико Търново


В седмото Международно изложение ”Културен туризъм – Велико Търново 2010” община Поморие участва с комплексен културен продукт, посветен на древнобългарското село Козичино, известно повече като Еркеч, каза Светла Асенова, експерт ”Култура” в община Поморие.

Изложбата - живопис ”Под небето на Еркеч” породи много голям интерес, а сред присъстващите беше и проф. Шандор Арани – завеждащ катедра по визуално изкуство в университета в Сегед, Унгария. Изложбата беше открита от проф. Николай Даскалов от ВТУ, който каза: ”Не знаех нищо или почти нищо за село Еркеч, но благодарение на моята някогашна студентка Светла Проданова разбрах, че то е своеобразна малка цитадела на българския културен дух край Черноморието.

Представената в старопрестолния ни Търновград художествена изложба ”Под небето на Еркеч” ме накара да си спомня парадоксалния зов на големия българин проф. Тончо Жечев: „Напред към традицията”. Защото всичко, което виждаме в изложените тук картини е сякаш потвърждение на една мисъл, която изтъкнатият ни културолог обичаше да повтаря – че там, където хората безотговорно, радостно се прощават със своето минало, са обречени на тъжно бъдеще.” Тази вечер ще бъдат излъчени и двата документални филма за Еркеч ”Есен в Еркеч” и ”Магията на еркечките лазарки”.

Филмът ”Есен в Еркеч” е посветен на разположеното в североизточната част на България село, което в последните години се съживява, опирайки се на своите традиции. Филмът показва ревитализиране на традициите и чрез тях – на общността. Запознава публиката с есенният празничен цикъл от седянки, валянки, до Петковден. Филмът ”Магията на еркечките лазарки” показва най-важните моменти от един от основните празници, какъвто е празникът Лазаруване, в село Еркеч.


Няма коментари:

Авто Травел


Hotels,Holidays,Tickets...

.