Ще си остане ли българският турист в България това лято?

Автор: Венета Николова

© Снимка: Венета Николова

Все повече българи започват да планират почивката си на море още през пролетта и избират Българското Черноморие.

Въпреки трудните икономически времена българинът явно няма намерение да се лишава от лятната си ваканция. Въпросът е къде ще отдъхва през топлите месеци – у нас или в чужбина? Съдейки по предварителните записвания за сезона, по всичко личи, че везната се накланя в полза на българските хотели, които се надпреварват в предлагането на примамливи оферти за летни почивки, включващи промоционали пакети и допълнителни бонуси.

Кризата и изтънелият джоб на българина са на път да го откажат от желанието да почива зад граница това лято. Заради тежките финансови затруднения, текущите стачки и неуредиците в съседна Гърция, много хора, които по традиция почиват в гръцките курорти, ще изберат родното Черноморие. Въпреки че Турция намали сериозно цените на пакетите си за лято 2010, България продължава да е най-евтината туристическа дестинация в региона. А не е тайна, че въпросът „Какво включва цената? ” е определящ в избора ни на място за почивка. „Българинът се убеди, че това, което търси в чужбина, го има и в България! Разполагаме с чудесни хотели, обслужването е на ниво, а цените са напълно достъпни” – обяснява Олег Маджаров – управител на туроператорска фирма Бутик Травъл, която е инициатор на кампанията „Избери България за своята почивка 2010”. Призивът това лято българинът да остане в нашите курорти бе подкрепен от редица браншови организации, както и от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма с идеята да се „даде рамо” на родната икономика в условия на криза. Според Олег Маджаров, ако доскоро сънародниците ни решаваха в последния момент къде ще почиват, сега все повече хора у нас започват да планират лятната си почивка още през пролетта. Така те ще могат да се възползват от традиционните намаления при ранните записвания, стигащи тази година до рекордните 25 - 30 % от първоначалната цена! Най-евтини и вероятно най-населени с българи това лято ще бъдат курортите Албена, Св. Константин и Елена , както и Обзор. Според управителя на Бутик Травъл в момента пакетите за лятна почивка в тях се продават като „топъл хляб”.

И това лято десетки хиляди българи ще изберат курорта Албена заради примамливите цени, зеленината и чудесните условия за семейна почивка.

„Основните ни курорти проявяват голяма гъвкавост по отношение на цените, начина на плащане и предлагането на допълнителни услуги и бонуси – твърди Олег Маджаров. – А българите желаят да почиват там, където е евтино и качествено. Не случайно нашите клиенти предпочитат България. В отрасъла наблюдаваме една любопитна тенденция, свързана с повишаването на раждаемостта през последните години, което доведе до известен ръст на семейните почивки. Знаете, че е трудно да се пътува с малки деца в чужбина, затова повечето семейства предпочитат да отдъхват в родните курорти, които предлагат атрактивни семейни пакети. Българите проявяват много голям интерес и към спа почивките у нас. В момента в нашата агенция имаме 130 % ръст на записванията за високо-категорийни спа хотели спрямо 2009 г.!”

Българите проявяват голям интерес към спа хотелите ни, оборудвани съобразно съвременните стандарти в бранша.

„До 2008-ма година посрещахме предимно чужденци, но кризата промени нещата и сега в хотелите ни отдъхват повече българи” – казва Катя Банкова – мениджър в хотелската верига Шарлопов. Оказва се, че когато става дума за почивка, нашенецът не пести пари, за да си достави удоволствие. Не случайно българският клиент е на почит у нас и в чужбина:

„Той е чудесен турист, тъй като е готов да отдели средства и за допълнителни услуги извън резервирания пакет нощувка-закуска, нещо, което не е типично за чужденците, които отсядат при нас – обяснява Катя Банкова. – За да задържим българите тази година разчитаме на пакетите за семейна почивка, както и на допълнителните намаления и бонуси. Например, при определен брой закупени спа процедури нощувките са подарък и пр. Истината е, че ни предстои труден летен сезон, не само за нас, но и за останалите колеги из цялата страна! За да запазим позициите си на пазара, трябва непрекъснато да предлагаме нови оферти и промоционални пакети, насочени към българския потребител.”

Все още България е най-евтината туристическа дестинация в региона, а хотелите и ресторантите й предлагат добро обслужване на конкурентни цени.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...