Природният рай е край Кърджали ! / Да се построи чешма е богоугодно дело и носи опрощение !

Природният рай е край Кърджали !

Да се построи чешма е богоугодно дело и носи опрощение !

Тесен лъкатушещ път, сгушени в планината селца и махали, тишина, накъсана единствено от ромоленето на речни потоци или пойни птици.Удоволствие, което трудно може да се опише с думи. Това е най-краткото, но най-близкото до истината описание, с което може да се изрази чувството, обхванало всеки поел от Кърджали по маршрута Енчец – Бленика – Дъждовница – Ненково.

Докъдето стига поглед, върхове, хребети и била очертават неравния планински хоризонт.
Озовал се в тази част на Родопите, насред уникална природа и чистия въздух, човек придобива усещането, че времето и светът са спрели своя ход. За разлика от западните Родопи, където курорти като Велинград, Батак или Доспат са популярни, но и силно комерсиализирани, тук може да види красотата в истинския й и неподправен вид.
Пътят е осеян с безброй крайпътни чешми, от които тече кристална вода. По-голямата част са построени, както се казва тук, “за хаир” или “за добро”. Отскоро могат да се видят и истински импровизирани мини-комплекси за отдих, изградени с помощта на дарители. Високи беседки, удобни дървени скамейки, цветни лехи, декоративни огради, дори санитарни възли, зидани барбекюта и люлки за децата. И всичко това непременно близо до малък водопад или ручей – истински рай за туристите и природолюбителите. Тукашните хора вярват, че да се построи красива чешма, е богоугодно дело и носи опрощение на греховете. Според традицията по този начин, освен “за хаир”, се оставя и траен спомен за конкретен човек или събитие.
Повечето надписи са на турски. Не липсват и изключения. На една от чешмите четем прощална епитафия на руски: “Ушел из жизни мгновенно, а боль осталась навсегда”.
Усетили настъпващата пролет, някои вече се възползват от хубавото време, за да се насладят на цялата тази природна прелест, видя екипът на “Нов живот”. На една от беседките ни посрещнаха две семейства. Докато мъжете кротко разпускаха и обсъждаха нещо, жените се суетяха усмихнати около скарата.
Пещерата “Утробата” също вече посреща туристи. До табелата на пътя, указваща маршрута до уникалното творение на природата са паркирани автомобили със софийски, пловдивски и други регистрационни номера.
Пещерата - тракийско светилище, представлява естествен хоризонтален процеп в скалата, допълнително изсечен от човешка ръка. Височината е 3 метра, а ширината - около 2,50 метра. Отговаря напълно на описаните от известния ни траколог проф. Александър Фол пещери-утроби.
На тавана има специално направен процеп. Точно в 12 часа всеки ден оттам прониква слънчев лъч. В продължение на няколко минути, движейки се към олтара, той се уголемява и придобива формата на фалос.
Светилището дава ясна представа за преклонението, което древните траки са изпитвали към чудото, наречено сътворение на живота.
Наблизо се намира хижа “Боровица”. До дни тук очакват да пристигне група от 18 души от Стара Загора. Тунджер Халил стопанисва целогодишно базата, собственост на Българския туристически съюз. Има 50 места. Записването става предварително. Цената за нощувка е 9 лева. Условията не са луксозни, но и хората, желаещи да отпочинат далеч от градския шум и суета, също не са малко. Най-чести посетители са младежки групи, туристи, решили да посетят забележителностите в Източните Родопи, а също и запалени рибари. В язовир „Кърджали” може да се лови есетра, толстолоб, бяла риба и сом.
Пролетта отново е тук. Уникалните природни дадености край Кърджали са безброй. Добрите условия за отдих също са налице. Дали вие ще сте сред туристите или любителите на излетите сред природата зависи само от вас.
Красимира НЕШЕВА
Снимки: Мехмед РЕДЖЕБ

Нов живот

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...